(Naslovna fotka: Pexels- Pixabay)

Nama najbliži veliki njemački grad je München.  U njega se uvijek rado vraćamo jer svaki put, na koliko god dana došli, nikada nemamo dovoljno vremena za posjetiti sve planirane turističke atrakcije.

Nakon ukidanja graničnih prijelaza između Slovenije i Hrvatske, iz Zagreba do Münchena trebat će vam maksimalno 6 sati vožnje.

Foto: Saskia Wehler, GNTB

Predlažemo da odmah krenete sa jednim od najvećih muzeja znanosti i tehnologije na svijetu. Deutches Museum München, odnosno Njemački muzej München nudi više od 50 tematskih područja koja radoznalim umovima svih uzrasta daju priliku da se uhvate u koštac s fascinantnim svijetom znanosti i tehnologije.

Muzej ima sve – umjetne munje od milijun volti, mnoštvo izložaka aviona, planetarij i stari rudarski tunel, samo su neki od primjera. Ovdje ne možete samo pogledati tehnologiju i znanost, već ih i iskusiti iz prve ruke. Muzej se nalazi na otočiću na rijeci Isar uz sam uži centar grada. Radno vrijeme: Svaki dan od 9 do 17 sati.

Sa toplijim danima proljeća, šetnje parkovima Münchena mogu biti zaista zanimljive i opuštajuće. Ukoliko u šetnju uključite i posjetu npr. Dvorcu Nymphenburg, osjećati ćete se baš poput kraljevske obitelji.

Dvorac je smješten u zapadnom djelu grada a u kombinaciji sa parkom čini jednu od najboljih kraljevskih palača Europe. U vrtovima koji datiraju iz 18. stoljeća naići ćete na fontane, jezera, paviljone i ukrasne vrtove koji će vas vratiti u dvorsku prošlost ovog velikog kompleksa.

Foto: Monique Buchholz, Pexels

Od dodatnih sadržaja minhenskih parkova, u Engleskom vrtu na primjer, izrazito popularno je promatrati vještine surfanja na rijeci. Da, surfanja po umjetnim valovima rijeke. Rječica Eisbach je urbani surferski raj i slovi kao svjetski najposjećenija gradska surferska atrakcija kakvu do sada nismo imali prilike vidjeti. Ukoliko pretražujete Internet za pronaći lokaciju, svakako upišite njen naziv – Eisbachwelle.

Ukoliko produžite prema zapadu, samo dvadesetak minuta hoda od Eisbachwelle, nalazi se Stara Pinakoteka. Alte Pinakothek u Minhenu ima ukupno 19 dvorana i 47 galerijskih soba, u kojima se nalazi oko 700 europskih slika koje datiraju od 14. do 18. stoljeća.

Posebna vođena tura uključuje izbor od oko 100 remek-djela. Sama zgrada Alte Pinakothek smatra se pionirskim djelom arhitektonske umjetnosti. Službeno je otvorena davne 1836. godine, a dao ga je izgraditi kralj Ludwig I. a projektirao arhitekt Leo von Klenze. Radno vrijeme Stare Pinakoteke: Svakim danom osim ponedjeljka od 10 do 18 sati, utorkom i srijedom od 10 do 20.30 sati

Za kraj našeg prijedloga obilaska glavnog grada Bavarske uvrstili smo jednu od najboljih i najvećih lokacija gradske urbane kulture.

Foto: Krešimir Golubić, Urbano.HR

Bahnwärter Thiel je Bahnwärter mjesto za sve. Techno klub, glazbeno mjesto i alternativni kulturni centar grada. Ime je dobio po noveli “Bahnwärter Thiel” njemačkog pisca Gerharta Hauptmanna.

Od izložbi, filmskih projekcija i čitanja do dječjih rođendanskih zabava i buvljaka pa do elektro klupskih večeri i Rave programa na otvorenom – Bahnwärter Thiel je prostor za razna događanja. Domaće i strane goste privlači pozadina ” Bahnwärter Thiela” sastavljena od graffitima oslikanih kontejnera i rashodovanih željezničkih vagona.

Foto: Krešimir Golubić, Urbano.HR

Ambijent poziva na ples i sanjarenje u nesvakidašnjem okruženju prepunom zanimljivosti, poput dizalice opremljene disko kuglama, kočije ili plutajućih gondola. Osim toga, uz kompleks ovo zabavnog mjesta, nalazi se legendarni Graffti Hall of Fame na Tumblinger Strasse kojeg redovno pratimo od 1994. kada smo ga imali prilike po prvi puta vidjeti.

Bez obzira koji program odabrali, niti jedna od navedenih lokacija neće vas ostaviti ravnodušnim. Dođite i uživajte.

https://www.germany.travel/en/cities-culture/munich.html

Foto: Krešimir Golubić, Urbano.HR

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar