Uz globalno zatopljenje koje nam nikako ne donosi pravu zimu, već samo nagle izmjene toplo-hladnog vremena, a koje se zatim manifestiraju prehladama,  kašljanjem, bronhitisima i zdravstvenim tegobama, uspjeli smo se nakon dva takva “bolesna” mjeseca počastiti produženim izletom u Sloveniju.

Cilj nam je bilo Rateče, mjestašce smješteno tik uz Kranjsku Goru na samoj granici s Italijom. Ideja je bila uživati u svježem zraku i snijegu – koliko ga ima… i bome smo uspjeli.

S obzirom da volimo šetnje šumama i planinarskim stazama, dali smo si truda posjetiti tri planinarska doma i jednu predivnu kapelicu – Rusku kapelicu koju su izgradili ruski zatvorenici u 1.sv.ratu u spomen svojim poginulim drugovima pri gradnji ceste preko Vršića koja je povezivala Sošku frontu i ovaj dio Slovenije.

Ruska kapelica

Ruska kapelica

Kako se radi o šetnjama na oko 1000 i malo više metara nad morem, snijeg se ipak na većini staza zadržao i baš smo uživali u predivnoj prirodi Gorenjske regije i vrhovima koji su nas okruživali.

Koča v Krnici

Dijelom smo ulazili u Nacionalni park Triglav – dio Slovenije koji je za svaku preporuku. Planinarski domovi, Tamar i Koča v Krnici su radili i tu smo imali sreće sa okrjepom, no, na žalost – Mihov dom na Vršiću nije radio. Mihov dom je inače proglašen najboljom planinarskom kućom u Sloveniji godine 2020. i 2022. i vjerujemo da je odličan no pričekati će našu provjeru u idućoj prilici.

Mihov dom

Moramo napomenuti da su staze zaista odlično označene uz dodatne informacije o radnim vremenima domova koje namjeravate posjetiti.

Oznake na stazama

Dijelovi planinarskih staza su bili zamrznuti te ukoliko se odlučujete za zimske šetnje, obavezno imajte dodatne majice, baterije i svu potrebnu opremu s naglaskom na žabice ili dereze koje navučete na cipele radi lakšeg hodanja po ledu.

Osim šetnji, naša velika radost je i skijaško trčanje. Tu smo također imali sreće gdje se u Rateču uspjela održati jedna od rijetkih staza koju su marljivi Slovenci uspjeli održati za sve zaljubljenike u ovaj sport. U jutarnjim je satima uvijek bila i pomalo ledena gdje nama početnicima možda i nije najbolje legla, no kako se dizala temperatura, zaista smo svakodnevno iskorištavali priliku po sat ili dva uživati u ovom zaista zdravom sportu.

Dva i pol sata vožnje od Zagreb i uživanje u zimskim radostima zaista je isplativo. Kada se tome još pridoda istraživanje lokalne kuhinje i njihovim poznatih Gostilni, teško smo se odlučili na povratak.

Izlet za svaku preporuku!

Teksti i fotografije: Urbano.HR / K.G.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar