Dok meteorolozi bilježe nove temperaturne rekorde, brojna skijališta na koja su domaći ljubitelji zimskih sportova navikli otkazuju sezonu. Ipak, pronašli smo jedno u Italiji, na 1883 metara nadmorske visine, na kojem je sezona u punom zamahu.

Passo Del Tonale nije samo prijevoj u sjevernoj Italiji između Lombardije i Trentino Alto Adige, već i turističko mjesto smješteno u prirodnom amfiteatru okruženo planinskim vrhovima od 2500 do 3000 metara.

[FOTO: Urbano.hr]

Staze za male i velike

Skijanje na Passo Tonale, odnosno cijelo područje oko prijevoja naziva se Ponte di Legno – Tonale i privlači veliki broj turista iz cijele Europe. Područje obuhvaća ukupno 41 skijašku stazu i 30 liftova koji vas prebacuju od 1121 do 3000 metara nadmorske visine, a s čijih vrhova se pruža fantastičan pogled na cijeli kraj Retskih Alpi.

[FOTO: Urbano.hr]

Staze koje smo testirali pružaju ugodno skijanje ili bordanje za sve osobe, od početnika do profesionalaca. Sve su staze povezane tako da možete skijati na 100 km staza gdje vam vrijedi  jedan zajednički ski-pass. Oduševili smo se i njihovim radnim vremenom koje, za razliku od austrijskih ili švicarskih skijališta, počinje u 8:00, a završava u 17:00 sati.

[FOTO: Urbano.hr]

Za one koji se tek počinju učiti skijati tu je veliki broj škola skijanja među kojima ćete lako pronaći i hrvatske škole, a opcija za iznajmljivanje skijaške opreme ima na svakom uglu. Kako smo se odlučili putovati preko putničke agencije iz Zagreba, ona  sve organizira umjesto vas, a na nama je bilo samo da se pojavimo u određeno vrijeme na dogovorenom mjestu.

[FOTO: Urbano.hr]

Zabave nakon skijanja ne nedostaje, a ponuda restorana je odlična. I još kad tome dodamo zaista ljubazno osoblje gdje god smo bili, sigurno neće biti razočaranih gostiju.

Nešto i za one koji ne skijaju

Osim skijanja, pronaći će te još puno ostalih sadržaja, a nama je posebno interesantan bio centar za skijaško trčanje u obližnjem Vermigliu. Gradić udaljen 15-ak minuta vožnje od prijevoja ima veliki centar s 19 km staza za skijaško trčanje klasičnim stilom, klizećim stilom, ali i izdvojeni dio za biatlon.

[FOTO: Urbano.hr]

Kao i kod skijanja, u centru je moguće iznajmiti opremu, a za početnike svakog ponedjeljka su na raspolaganju besplatni učitelji u periodu od dva sata dnevno. Skijaško trčanje je idealan sport za obitelji gdje roditelji ne skijaju. Dijete pošaljete u školu skijanja, a vi polako uživate i učite skijaško trčanje za koje se tvrdi da je iznimno zdrav sport.

[FOTO: Urbano.hr]

Osim skijaškog trčanja kojeg još možete naći i na drugoj strani prijevoja prema mjestu Ponte di Legno, zabaviti se možete  jureći na posebno uređenom parku za vožnju motornim saonicama koji se nalazi u samom centralnom dijelu prijevoja Passo Tonale.

[FOTO: Urbano.hr]

Ako ne volite motorizirane saonice, u ponudi je škola za vožnju saonicama koje vuku sibirski psi. Za uživanje u planinarenju glečerom, klizanju na jednom od tri klizališta ili u vožnji snowkiteom trebate sigurno više vremena od produženog vikenda, a  ne moramo niti dodatno napominjati da uz sve aktivnosti na raspolaganju uvijek imate i instruktore.

Posebno nam je za oko zapela grupa turnih skijaša koji su se penjali na 3000 metara visoki vrh Paradiso odakle se zatim na skijama spuštaju niz 11 km dugu stazu do Passo Tonale.

[FOTO: Urbano.hr]

S planine u muzej

Ukoliko ste predvidjeli i duže zimovanje, za dan odmora predlažemo Muzej Prvog svjetskog rata koji se nalazi u Vermiliu koji sadrži zbirku oružja, osobnih predmeta i memorabilija koje je sakupio lokalni zaljubljenik u povijest i prvi svjetski rat Emilio Serra.

[FOTO: Urbano.hr]

Uz muzej vrijedi posjetiti i tvrđavu Forte Strino na putu prema Passo Tonale i uvjeriti se u sav besmisao ratovanja u ovakvim planinama u kojima je izginulo pola milijuna vojnika među kojima je i mnogo ljudi iz naših krajeva, a granice su ostale gotovo u potpunosti ne nepromijenjene.  

Za kraj našeg zimovanja u Passo Tonale, domaćini su nas iznenadili tradicionalnim spustom skijaških trenera s bakljama u bojama talijanske zastave te završnim vatrometom u čast državnog praznika Sveta tri kralja ili Epifanije.

[FOTO: Urbano.hr]

Možda ono najbolje za kraj nismo niti upoznali a to je potpuno druga slika cijelog područja u ljetnim mjesecima, no nadamo se da ćete imati priliku pročitati i tu priču u nekoj od idućih  reportaža.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!

Ostavi komentar