Posjetili smo Rogašku Slatinu i uvjerili se zašto je već stoljećima omiljeno lječilište na ovim prostorima.

Legenda kaže da je mitološki krilati konj Pegaz sletio u Rogašku, udario kopitom u zemlju i tako otkrio izvor ljekovite vode bogate magnezijem – Donat, nazvane po Donačkoj gori (882 m) koja se uzvisuje nad ovim ljupkim brežuljkastim mjestom. (Inače uspon na vrh gore traje oko 2,5 sata, a na 589 metara nadmorske visine nalazi se i planinarski dom s ponudom jela i pića.) 

Iako je sama voda Donat (kao najkvalitetniji oblik lokalnih voda s idealnim omjerima minerala) otkrivena „tek“ 1908. godine, zapisi o izvorima vode u Rogaškoj spominju se još u 12. stoljeću, a prvi je influencer koji je proširio glas o ljekovitim učincima vode bio je hrvatski ban Petar Zrinski. On je, naime, često lovio u obližnjim šumama, a budući da je patio od teških probavnih problema, negdje oko 1665. su mu preporučili pijenje ovdašnje vode, što je čudesno djelovalo, pa se glas o učinku rogaške terapije proširio i na bečke dvore. 

Već 1803. osniva se regionalno lječilište, a postepeno se mjesto (koje je 2005. dobilo status grada) širi dodatnim objektima i sadržajima (prvi Lječilišni dom, danas Grand hotel Rogaška, izgrađen je 1813.; paviljon Tempel, u kojem se nalazio stari aktivni izvor lječilišne vode, podignut je 1819.), te je do kraja 19. stoljeća već etablirano kao odredište političke i društvene kreme. Primjerice, austrijski car Franjo Josip I posjećuje ga 1883. 

Foto: Urbano.HR/Janja Savić

Najjednostavniji način da pogledate panoramu Rogaške je pogled sa Stolpa Kristal, panoramskog tornja visokog 106 metara s kojeg puca pogled na cijeli grad i okolicu. Na vrhu se možete i osvježiti u kafiću ili isprobati VR iskustvo, jašući na Pegazu ponad Rogaške. Toranj je otvoren krajem svibnja pa je i domaćim turistima  još uvijek nov i atraktivan. 

Foto: Urbano.HR/Janja Savić

Gradska panorama i danas podsjeća na austrougarska lječilišta kao što su Opatija ili Karlovy Vary, a suvremene građevine ne narušavaju taj sklad. 

Foto: Dean Dubokovič / source: www.slovenia.info

Mi smo odsjeli u modernom zdanju Atlantida Boutique Hotela (FB atlantida.rogaska; @atlantidabutiquehotel).

Foto: Atlantida, službene fotografije

Hotel je uspješan primjer spajanja višestoljetnog lječilišnog iskustva s modernom tehnologijom i zahtjevima suvremenog gosta. Moderno se zdanje odlično uklapa u okoliš, nudeći vrhunsku uslugu, brojne sadržaje i mir u jednom. Hotel svjedoči da lječilišta više ne privlače samo stariju klijentelu te, iako idealno za parove i manja društva, nudi i odlične mogućnosti za obitelji, stoga je moguće provesti nekoliko dana s najmlađima i istovremeno uživati u ljekovitim blagodatima lokalnih voda. Sam hotel i njegov naziv inspiriran je vodom, bez koje Rogaška ne bi postigla svjetsku reputaciju. Bez obzira na trajanje boravka, gosti mogu odabrati neki od medicinskih wellness programa koji su dostupni u raznim trajanjima. 

Foto: Atlantida, službene fotografije

Foto: Atlantida, službene fotografije

Koliko su blizina Hrvatske te omjer usluge i cijene privlačni, govori i podatak da je, na primjeru 2023., hotel imao gotovo jednak broj hrvatskih gostiju kao i slovenskih. Od ponude izdvajamo prostranu wellness i spa zonu koja se nalazi iznad razine zemlje te tako bazen (s ioniziranom vodom uz gotovo neosjetni udio klora) ima izlaz na otvoreno sunčalište, jedna od sauna ima panoramski pogled na šumu, a relaksacijska zona u saunama ima otvoreni izlaz na travnjak i pogled na šumu. 

Foto: Atlantida, službene fotografije

Pročelje hotela okrenuto je prema brdu Janina koje se zimi pretvara u malo skijalište opremljeno „tanjurićima“. Staza je idealna za djecu i početnike, a možete se upisati u školu skijanja. Skijalište je od hotela udaljeno nekoliko minuta pješice.

Uz sam hotel Atlantida nalazi se Anin dvor, polifunkcionalni prostor koji objedinjuje muzejski postav ključnih lokalnih artefakata. Ovdje možete vidjeti pregled šumske raznolikosti slatinskog kraja, saznati o povijesti kozmetike Afrodita (tvornica i tvornička trgovina nalaze se na ulazu u Rogašku), otkriti povijest Staklarne Rogaška, više od 100 godina simbola vrhunskog kristala. I danas, usprkos modernizaciji procesa, izrada i puhanje kristala ovisi o umijeću pravih majstora staklarstva – tvornica danas ima oko 800 zaposlenih. Anin dvor ima i prostranu dvoranu za razna događanja – možete je unajmiti i za vjenčanje, primjerice, a goste smjestiti u Atlantidu koji je na par metara udaljenosti.

Foto: Urbano.HR/Janja Savić

No, pravi dragulj Anina dvora je zbirka umjetnika i kolekcionara Nanija Poljanca (@nanikunsthaus) koji u muzeju izlaže svoju opsežnu privatnu zbirku objedinjenu Rogaškom kao zajedničkim nazivnikom. Ovdje ćete, dakle, naći stoljeća stare zapise vezane za lječilište, podatke o prvoj ženi fotografkinji s ovih prostora Antoniji Kulčar Prut (rođenoj Varaždinki), povijesne predmete vezane za obitelj Karađorđević (kraljevska je kuća također bila redoviti posjetitelj lječilišta); proći kroz suvenire i osobne poruke značajnih gostiju Rogaške, od najznačajnih državnika do velikih svjetskih i regionalnih umjetnika. U istoj će se prostoriji naći potpis Orlanda Blooma, Dražena Petrovića, poruke Milene Dravić, pozdrav „Branka Kockice“, potpis Ive Pogorelića iz mladih dana te frak koji je nosio Stefan Milenković u sezoni u kojoj je kao čudo od djeteta svirao pred papom, Gorbačovom i Reaganom (uzgred budi rečeno, prema Nanijevim riječima Stefanov prvi nastup na području Jugoslavije bio je upravo u Rogaškoj Slatini). Kad dolazite, preporučujemo da oslobodite bar koji sat da uživate njuškajući u mnoštvu zanimljivih svjedoka prošlih vremena. Ako vam se posreći, možda vas baš Nani provede kroz zbirku. 

Foto: Urbano.HR/Janja Savić

Jedna od specifičnosti koju zbirka otkriva jest Anin ples, najglamuroznije godišnje događanje, očito u godinama nastanka (1835) nadahnuto bečkim dvorom, kad se sva krema okupi – nekoć u dvorani Zdraviliškog doma, danas u Aninu dvoru. Nekad „by invitation only“ događaj (na kojem je 1846. koncertirao Franz Liszt), danas za 220 eura možete kupiti ulaznicu. Za posjet balu potrebno je poštivati strogi black tie ili white tie kodeks odijevanja (uz mogućnost odijevanja protokolarnih odijela ili nacionalne nošnje), a uz balski program, događaj je i dobrotvornog karaktera. 

Bez obzira na državni poredak i politička zbivanja, Rogaška Slatina je i dalje primjer vrhunskog lječilišnog turizma.

Tekst: Urbano.HR | Janja Savić

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar