Ako ste već skijali u Italiji, skijaška sezona je u punom zamahu i u Francuskoj. Bijele staze pune snijega potvrdile su da je skijaški kompleks L’ Espace Killy jedan od najljepših na svijetu.

Zaista impresivno skijalište sa sveukupno 300 km staza, savršeno je za sve – od početnika, rekreativaca pa do natjecatelja. Kompleks u Savojskim Alpama obuhvaća dva skijališta – Val d’Iserea i Tignesa te i njihove vrhove – glečere Grande Motte (3656 m) i Pissaillas (3488m). Nadmorska visina od 1550m do 3450m osigurava dovoljno snijega za skijanje tijekom cijele godine.

[FOTO: Urbano.hr]

Želite li skupiti kilometre, i proskijati cijelo skijalište, planirajte malo dulji posjet, ne kraći od 4 dana, ne ćete požaliti. Skijalište slovi i za jedno od boljih za ljubitelje off-piste i avanturističkog skijanja te bordanja, s čak 2 snowparka te posebnim parkom za vježbanje skijanja “van staze”. Za one koji traže dobru zabavu, ne brinite, apres-ski počinje od jutra i ne završava.

[FOTO: Urbano.hr]

Skijalište ima i zanimljivu povijest. Vjerojatno ste povezali iz samoga imena, vođenje skijaškog kompleksa je preuzeo legendarni skijaš Jean Claude Killy, po kojem je dobilo ime, te ga pretvorio u jedno od najposjećenijih u Europi.

[FOTO: Urbano.hr]

Kad je već riječ o Olimpijskim igrama, Francuska je bila domaćin zimskih igara 1992. godine, kada je upravo Val d’Iser izabran za muški spust. Tada je crna staza La Face de Bellevarde dobila svoju slavu. Duljine nešto manje od 3 km, staza mjestimično ima nagib do 71%, te je nezaboravan doživljaj ako ste dovoljno hrabri.

[FOTO: Urbano.hr]

Ne skijaši mogu uživati u šetnji do zaleđenog jezera i shoppingu u Val D’Iseru ili u Tignesu, odnosno u jednom od pet manjih naselja na dnu planine. Dva naselja – Brevieres i Tignes, postoje od čak 13. stoljeća te odišu klasičnom alpskom romantikom. Nemojte propustiti niti opuštanje u saunama i bazenima. Posjetite i branu na kojoj se nalazi veliki mural slavnog skijaša te koju će prepoznati svi filmoljupci.

[FOTO: Urbano.hr]

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!

Ostavi komentar