Donosimo nekoliko netipičnih slovenskih odredišta koje možete posjetiti na jedan dan ili produljeni vikend, a vjerujemo da će vas ono što vas čeka potaknuti da nastavite otkrivati čari slovenskih pokrajina.

Gastro opcija: Cviček i penine iz Kleti Krško

Gradić Krško je dobio naziv po rijeci Krki, no kroz njega teče Sava. Nalazi se u pokrajini Dolenjskoj, a od Zagreba je udaljen manje od 60 km (putujete li iz Zagreba, možete stići i lokalnom cestom bez korištenja vinjete). Naseljen je od pretpovijesnog doba, a danas na burne povijesne događaje podsjeća tek spomenik Matiji Gupcu po kojemu je nazvan i gradski stadion.

No, Krško je i središte zadruge Klet Krško (@klet_krsko) čija povijest seže u 1928. Danas zadruga obuhvaća nekoliko desetaka kooperanata, koji su ujedno i suvlasnici, a proizvode vina lokalnih sorata Lokalna je zvijezda lokalnih vinara cviček, mješavina crnih i bijelih sorata isključivo regije Posavje u strogo propisanim omjerima žametovke, frankovke i kraljevine, uz dodatak žutog plavca i graševine. Tradicionalno smatrano nekvalitetnim kiselišem, Cviček kako ga u Kršku rade je moderno lagano vino voćnih aroma, idealno za ljetno pijuckanje (čisto ili kao špricer) ili uz dnevni obrok. No, u Kleti pripremaju i sortna vina od lokalnih uroda, uz imena i vinske etikete koje naglašavaju povijesni karakter mjesta.

Naime, podrumi Kleti Kršku nalaze se u podrumima Šrajbarskog Turna (nama poznatijeg kao Leskovec), srednjovjekovnog dvorca u vlasništvu (između ostalih) grofa Auersperga, političara, pjesnika i suvremenika i štovatelja najvećeg slovenskog pjesnika Franca Prešerna. Tako se bijeli cuvée nosi ime Prešerno, a cijela jedna linija vina ima naziv Turn.

A sad par riječi o najugodnijem iznenađenju podruma. U zadruzi proizvode penine (pjenušce) i to tradicionalnom šampanjskom metodom druge fermentacije (u međuvremenu je Sloveniju „naselilo“ nekoliko francuskih vinara koju su u „deželu“ došli zbog ljubavi, te ostali i proširili know-how pravljenja pjenušaca). Ovdašnji su vinari preuzeli metodologiju izrade, ali su odbili koristiti tradicionalne šampanjske sorte grožđa, inzistirajući na autohtonim sortama. I uspjelo je! Osobni mi je favorit Bela, premium pjenušac od lokalnih sorti, no Klet nudi i Turn Emotion liniju s 3 lepršavije verzije pjenušaca za svakodnevno pijenje.

Samo zdanje dvorca nalazi se odmah uz podrume te je, kao što to obično biva sa zaštićenim povijesnim dobrima, prošlo neuspješni pokušaj privatiziranja, no sad je na dobrom putu: slovensko Ministarstvo kulture financira obnovu koja je u tijeku, te će se prostor koristiti za razne lokalne aktivnosti (matični ured i slično) te imati i smještajne kapacitete.

Osim vina, možete kušati i kupiti i druge proizvode na bazi grožđa, primjerice ukusne marmelade. Klet možete posjetiti radnim danom, a dolazite li vikendom, svakako se najavite i dogovorite posjet i kušanje.

Gastro opcija 2: Posjet imanju Pomona u Rogaškoj Slatini

Na nekoliko minuta vožnje od centra Rogaške Slatine, o kojoj smo već pisali, nalazi se imanje Pomona. (@pomona_farmstay; Facebook) Nazvano po rimskoj božici voća, tako i izgleda – kao da je dobilo posebni blagoslov da na njemu uspijeva sve što se posije i posadi. Imanje se razvilo na djedovini vlasnika Janka te rodnu kuću njegovih predaka iz 19. stoljeća  možete posjetiti, te pogledati prostor s originalnom krušnom peći u centru domaćinstva, obiteljskim fotografijama i originalnim namještajem. Oko te povijesne jezgre šire se, poput ljuskica luka, različiti dijelovi imanja, a zahvaljujući bujnoj vegetaciji gost se uvijek osjeća da se nalazi u malenom izoliranom kutku odvojenom od ostatka svijeta.

Osim uživanja u obilnoj trpezi i kapljici, možete posjetiti domaće nasade cvijeća, povrća i začina, prošetati visećom šumskom poučnom stazom među stablima ili se okupati u bazenu s prirodnom vodom. Uz bazen se nalaze kućice za odmor i sunčanje što mu daje retro šarm kakvog ladanjskog imanja iz prošlog stoljeća. Na imanju možete i prenoćiti – u nekoj od 8 soba, od kojih svaka nosi naziv drugog voća.

Na stol će vam stići ukusno pripremljena domaća jela, a Janko i domaćica Andrea koriste isključivo lokalno uzgojene prozvode, od kojih dobar dio potječe sa samog imanja.

Kad se zaželite aktivnijeg odmora, preporučujemo šetnju okolnim brežuljcima ili uspon na Donačku goru po kojoj je ljekovita rogaška voda Donat i dobila ime, a želite li vratiti u civilizaciju, zaputite se u obilazak same Rogaške Slatine te bacite pogled s panoramske platforme novootvorenog tornja Stolp Kristal te nadletite okolinu na mitskom Pegazu u VR sobi tornja.

Tekst i Fotografije: Janja Savić | UrbanoHR

Naslovna fotografija: Krško PRESS fotografije

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar