Više smo se puta na putovanjima sjeverom Europe susretali s jednom rečenicom: “Ovaj je grad Venecija sjevera”. Rečenicom kojom se mnogi gradovi vole kititi ali samo se jedan s pravom može tako nazvati –  a to je Hamburg. Hamburg ima preko 2300 mostova i bezbroj kanala koji prolaze gradom te je po broju mostova  prvi u Europi.

Mostovi Hamburga (Foto: Krešimir Golubić, Urbano.HR)

Službeni mu je naziv  Slobodni i hanzeatski grad Hamburg,  a sa svojih 1,7 milijuna stanovnika je drugi po veličini njemački grad. Grad koji nam je oduvijek privlačio pažnju svojim kontrastima, i kojeg redovno posjećujemo unatrag dvadesetak i više godina.

Svojom impresivnom arhitekturom, bogatom povijesti hanzeatske Europe, zelenih parkova te brojnih kanala koji se isprepliću gradom, Hamburg je i dom izvanrednih muzeja,  aktivnog održivog razvoja i ozbiljne urbane umjetnosti.

Četvrt Schanze i urbana umjetnost (Foto: Krešimir Golubić, Urbano.HR)

Arhitektura – Očaravajući Kontrasti

Dok šetate ulicama Hamburga, nemoguće je ne primijetiti arhitektonske kontraste koji definiraju grad.  Na jednom kraju dominira Rathaus, impozantna gradska vijećnica koja svojom gotičkom arhitekturom oduzima dah. S druge strane, Elbphilharmonie, koncertna dvorana s futurističkim dizajnom smještena na vrhu stare skladišne zgrade, predstavlja suvremeni kontrast povijesti. Ova arhitektonska kreacija s panoramskim pogledom nad gradom postala je simbol Hamburga.

Rathaus, Gradska vijećnica (Foto: Francesco Carovillano, GNTB)

Sama gradska luka i nadzemna željeznica koja njome prolazi daje jedan potpuno drugačiji štih od bilo kojeg lučkog grada kojeg smo imali prilike vidjeti. Na neki čudan način nas je impresionirao i poznati protuavionski toranj u četvrti St. Pauli – Hamburger Flakturm, koji se upravo nadograđuje sa novim sadržajima. A sadržaja u ovom gradu ne nedostaje.

Četvrt St.Pauli, Hamburger Flakturm (Foto: Krešimir Golubić, Urbano.HR)

Zelenilo i Kanali – Grad na Vodi

“Venecija sjevera” se upravo tako i naziva zbog svojih mnogobrojnih kanala. Alster, rijeka i dva jezera unutar grada čine ovaj grad prikladnim za plovidbu brodom ili kako smo i sami imali prilike isprobati – jedrenje u  centru grada.

Jedrenje na Alsteru (Foto: Krešimir Golubić, Urbano.HR)

Nebrojeni parkovi i drveće čine gotovo 14 % površine grada. Hamburg je jedan i od najzelenijih gradova Njemačke a  nebrojeni parkovi, pružaju oazu zelenila u samom srcu grada. Ovdje se možete opustiti u prirodnom okruženju, okruženi cvjetnim vrtom, jezerima i fontanama ali i urbanim pčelarima koji se brinu da grad živi što prirodnije i u održivom okruženju.

Urbano pčelarstvo (Foto: Krešimir Golubić, Urbano.HR)

Muzeji – Čuvanje Kulture i Povijesti

Hamburg se ponosi nizom izvanrednih muzeja. Kunsthalle Hamburg, renomirani muzej likovnih umjetnosti, čuva neprocjenjivu zbirku europskih slikarskih remek-djela. Museum für Kunst und Gewerbe fokusira se na primijenjenu umjetnost i obrt, pružajući uvid u razvoj dizajna kroz stoljeća. Miniatur Wunderland, svijet modelarstva, čini čuda sa svojim preciznim replikama svijeta.

Maritimni muzej (Foto: Krešimir Golubić, Urbano.HR)

Maritimni muzej nas je zapanjio svojom bogatom zbirkom pomorske povijesti ovog lučkog grada ali moramo skrenuti pažnju i na Muzej luke Hamburga koji istražuje ulogu luke u ekonomskom razvoju grada i njegovu važnost kao jedne od najvećih luka u Europi. Posjetitelji mogu vidjeti brodove, skladišta i druge pomorske artefakte koji svjedoče o bogatoj povijesti luke. Ovaj muzej pruža jedinstvenu priliku da se bolje razumije kako je luka oblikovala razvoj Hamburga kroz stoljeća. Muzej je prikladan i za one najmlađe posjetitelje.

Hamburška luka (Foto: Krešimir Golubić, Urbano.HR)

Održivi Razvoj – Budućnost Hamburga

Hamburg je vodeći grad u naporima za održivi razvoj. HafenCity, najveći urbanistički projekt u Europi, raste iz industrijske prošlosti prema ekološkoj budućnosti. Ova moderna četvrt s inovativnom arhitekturom i ekološkim tehnologijama svjedoči o predanosti grada održivim rješenjima.

Projekt izgradnje Hafen Cityja (Foto: Krešimir Golubić, Urbano.HR)

Transport je ključna komponenta održivosti a Hamburg promiče biciklizam, javni prijevoz i smanjenje emisija stakleničkih plinova. Brojne biciklističke staze i inicijative za ekološki prihvatljiv transport čine grad apsolutno prijateljskim prema okolišu.

Hafen City (Foto: Krešimir Golubić, Urbano.HR)

Urbana Umjetnost – Grad Kao Platno

Rote Flora (Foto: Krešimir Golubić, Urbano.HR)

Šetajući Hamburgom, neizbježno ćete naići na urbanu umjetnost. Murali i graffiti krase zidove gradski četvrti St. Pauli i Schanze. Schanze nam je posebno drag kvart u kojem smo proveli mnoge dane u potrazi za Street artom. Schanze je poznata po svojoj živoj i alternativnoj atmosferi. U toj četvrti ćete pronaći mnoge neovisne trgovine, restorane, kafiće, umjetničke galerije i klubove. Ova gradska četvrt privlači mlade ljude i kreativce. Schanze je također dom mnogih događanja i kulturnih manifestacija, posebno tijekom ljeta. Trg Schulterblatt često služi kao središnje mjesto za razne festivali, koncerte i sajmove. Ova četvrt je također poznata po svom progresivnom duhu i društvenom aktivizmu. Rote Flora, nekadašnji kazališni kompleks koji je sada centar za alternativnu kulturu i politički aktivizam, smješten je u također u Schanzeu koji je definitivno jedna od najživahnijih četvrti Hamburga i privlači posjetitelje svojom energijom, raznolikošću i kreativnim duhom.

St. Pauli (Foto: Krešimir Golubić, Urbano.HR)

Hamburg je grad koji se ne boji kontrasta. Ovdje vidimo staro i novo, prošlo i buduće, kultura i održivost, te tradicija i modernost koegzistiraju na jedinstven način. To čini Hamburg posebnim – mjestom gdje svaki kutak grada postaje platno na kojem se isprepliću različiti aspekti njegove bogate povijesti i sadašnjosti. Grad u kojeg se uvijek vraćamo.

Tekst i foto: Krešimir Golubić (Urbano.HR)

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar