U travnju već tradicionalno posjećujemo Njemačku i trudimo se pronaći manje poznata i turistički nerazvikana mjesta i gradove.

Ove godine posjećujemo gradove Saske na istoku Njemačke, a osim Dresdena kojeg smo već ranije posjetili, moramo priznati da nismo imali prilike baš nešto putovati u ovom dijelu Njemačke.

Prvi grad kojeg posjećujemo je Bautzen ili Budišin. Ovaj tisuću godina stari grad nalazi se u regiji Gornja Lužica, čiji najveći dio pripada Saskoj, a manji dijelovi Brandenburgu i Poljskoj. Gornja Lužica poznata je i po tome što je političko i geografsko središte Lužičkih Srba, grane zapadnih Slavena koji su uspjeli očuvati svoju 1500 godina staru tradiciju života u Njemačkoj i danas su sa svojim jezikom priznata Njemačka manjina.

Kroz povijest grad je bio važno trgovačko sjedište koje je dominiralo okolnim područjem. Sa svojim snažnim i impresivnim zidinama bio je svjedokom mnogih dobivenih bitaka, ali i nažalost osvajanja od kojih se pamti mongolsko osvajanje 1241. godine.

Smjestili smo se na samom centralnom trgu u Hotelu Goldener Adler koji je za svaku preporuku. Njeguje duh prošlosti ne samo izgledom interijera i zgrade hotela, već i uz samo ime stoji da imaju tradiciju koja seže do 1540. godine.

FOTO: Krešimir Golubić

Danas je Bautzen turistička atrakcija upravo zahvaljujući očuvanom srednjevjekovnom izgledu sa zidinama, crkvama te 14 tornjeva radi kojih se Bautzen naziva i ”Grad tornjeva”. Nas je očarala potpuno očuvana srednjevjekovni arhitektura grada, kao i mnoštvo priča iz njegove povijesti. Interesantan za posjetiti je Muzej Bautzena, ali ono u čemu smo najviše uživali je istraživanje srednjovjekovnih uličica, dvorišta, skrivenih puteva i šetnica.

FOTO: Krešimir Golubić

Bautzen je grad poznat i po proizvodnji senfa (brand: Bautz’ner). E tu nas je baš pogodilo jer smo izraziti ljubitelji senfa svake vrste. Kad smo uz to otkrili obližnju trgovinu posvećenu samo senfu, te prigodni muzej senfa u sklopu iste, jako smo se oduševili. No, sreći nije bilo kraja kada su nas ponudili sa senf testingom – našem prvom testiranju 20-ak vrsta senfa… jedinstveno iskustvo.

FOTO: Krešimir Golubić

I još da dodamo, ukoliko ste spremi na izlet u ovaj predivan gradić, najjednostavnije je vlakom iz Dresdena (provjerite DB za ponude voznih karata jer postoje gomile raznih opcija), a ako dolazite automobilom, Bautzen vam može biti točka za posjete ostalih obližnjih gradova o kojima ćete čitati u nastavku.

Dobrodošli u Bautzen!

Tekst i fotografije: Urbano.HR | Krešimir Golubić

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar