Nekoć davno, početkom prošlog stoljeća, Ivana Brlić-Mažuranić sjedila je uz kamin svog doma u Slavonskom Brodu i promatrala vatru koja je raspirivala Ivaninu maštu. Upravo tako nastalo je i jedno od najvećih djela hrvatske književnosti, Priče iz davnina. Zbirka, koja je prvi puta objavljena 1916. godine, postala je dijelom djetinjstva mnogih generacija, a Slavonski Brod pretočio ju je u jedinstveno putovanje posvetivši najljepše doba godine upravo heroini domaće književnosti i bogatom opusu koji nam je ostavila u nasljeđe.

Bajkoviti Advent iz davnina u Slavonskom Brodu svoju priču priča na sedam lokacija koje, svaka na svoj način, tematiziraju popularne poruke Šume Striborove isprepletene porukama Došašća.

FOTO: John Pavlish

Na ovo posebno adventsko putovanje polazi se ispred Kuće Brlić, na trgu koji nosi Ivanino ime. Na tom mjestu, nazvanom Ognjište, nalazi se poznati kamin. Upravo vatra iz kamina, iz kojih su iskakali Domaći, inspirirala je Ivanu da napiše Šumu Striborovu.

Nakon ognjišta, koje simbolizira srce svakog doma, Advent iz davnina vodi do posebnog mjesta na ispred brončanoga kipa Ivane Brlić-Mažuranić, a nosi naziv Polje milosrđa. Ime je dobilo po njezinoj božićnoj priči koja nas, kroz lik djevojčice Draguše koja mrvicama hrani gladne ptičice, podsjeća na vrijednost dobrote i nesebičnosti.

FOTO: John Pavlish

Šuma začarana smještena je u parku koji vodi prema brodskoj Tvrđavi.  Ona u središte stavlja bijelog jelena kao simbol dobrote, nevinosti i zahvalnosti te nas podsjeća što je uistinu važno u ovom svijetu  blještavila i materijalnih bogatstava.

Šetajući dalje Tvrđavom Brod nailazimo na 12 vjeverica koje čine zanimljivo i živahno mjesto Vjeverice iz šume Striborove koje, kao oda djeci, podsjeća na trenutke igre i  zajedništva. Veliko klizalište predstavlja Jezero zamrznuto, a nakon klizanja put Adventa iz davnina ponovno vodi na Korzo gdje je svoje mjesto pronašlo Selo srebrom ograđeno.

FOTO: John Pavlish

Tematizirajući dio Ivanine priče o baki koja umjesto mladosti i sreće ipak odabire svoje najmilije, ovo mjesto simbol je bezuvjetne majčine ljubavi i oprosta. A upravo s ljubavlju i završava ovo jedinstveno adventsko putovanje, uz poruke i jednu crvenu klupicu stvarajući mjesto koje se jednostavno zove Ljubav.

Šetnja Adventom iz davnina upotpunjena je i interaktivnom aplikacijom virtualne i proširene stvarnosti u kojoj nas pripovjedačica Iva vodi cijelim ovim putem.

FOTO: John Pavlish

Posjetitelji će, pomoću aplikacije, moći otkriti brojne  božićne motive, ali i likove Domaćih i  Malika Tintilinića koje je osmislio akademski slikar Hrvoje Marko Peruzović, autor prve ilustrirane Priče iz davnina u nakladi Galerije umjetnina Grada Slavonskoga Broda.  Aplikacija se može preuzeti putem QR koda na svakoj od navedenih lokacija. 

FOTO: John Pavlish

Osim što će Brođane i njihove goste povesti na jedno nezaboravno adventsko putovanje, brodski trgovi i ulice bit će osvijetljeni posebnim božićnim ukrasima, a svoj veliki doprinos adventskoj magiji dala su i djeca iz dječjih vrtića i osnovnih škola izradivši ukrase za božićna drvca.

FOTO: John Pavlish

Slavonski Brod će Advent upotpuniti i uzbudljivim glazbeno-umjetničkim programima, ali i bogatom gastro ponudom s posebnim naglaskom na zanimljive proizvode nadahnute likovima iz djela Ivane Brlić-Mažuranić kao što su Regočev domaći kruh, Tintilinići,  Gitina slastica, Marunovi uštipci i slično.

FOTO: John Pavlish

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar