Osvijetljen nebo iznad Gospića je u petak navečer označilo početak svečanosti povodom rođenja velikog znanstvenika i vizionara Nikole Tesle. Spektakl “Tesla Power of Lights” u središtu grada, kojim se obilježava 164. obljetnica Teslina rođenja, nastavlja se čitav vikend.

Sve je počelo već u ranim jutarnjim satima u gradskom parku Jasikovac gdje su brojna djeca slušala bajkaonicu “Tesla – dječak iz Smiljana” koju su izvele članice Društva Naša djeca Grada Gospića.

(FOTO: PR fotografije)

Ujedno je tom prigodom Memorijalni centar Nikola Tesla otvorio vlastitu izložbu na mjestu gdje je Tesla proveo najranije djetinjstvo. Izložba nosi naziv “Kad je Nikola bio dječak” i postavljena je kako bi se dodatno osvijestilo da su Teslin život i njegovi prvi izumi u vezani za rodni Smiljan i rano djetinjstvo.

Posjetitelji su tako mogli otkriti nešto novo iz povijesti Smiljana, nepoznate detalje o podrijetlu obitelji Tesla, rođenju velikana, prvim dječačkim danima i istraživačkim koracima, s nastavkom na školovanje u Smiljanu i Gospiću, njegove smiljanske i gospićke anegdote, a cijela izložba je vizualno obogaćena pripadajućim fotografijama. Fragmenti izložbe također su postavljeni na gradskim city ligtovima.

(FOTO: PR fotografije)

U večernjim satima petka, baš kao što je Tesla osvijetlio svijet, sa gradskog trga visoko u zrak, bacajući snop svjetlosti sve do Smiljana, svjetlosni efekti osvijetlili su Gospić u sklopu manifestacije „Tesla Power of Lights“. Također, laserima su osvijetljene zgrade koje su bile povezane sa Teslinim radom i učenjem.

Manifestacija koja se održava u organizaciji Grada Gospića, gradske Turističke zajednice, Muzeja Like Gospić te Memorijalnog centra Nikola Tesla Smiljan nastavlja se tokom cijelog vikenda, a svi su pozvani da se pridržavaju svih propisanih mjera. Povodom Teslina rođenja održan je i Okrugli stol na temu “Tesla i mi – Primjena europskih praksi u digitalizaciji lokalne uprave”.

(FOTO: PR fotografije)

Okruglom stolu uz gradonačelnika  Starčevića prisustvovali su dr. sc. Vitomir Tafra, dr.sc. Branko Pavlović, dr.sc. Ivica Katavić,  Fran Poštenjak, Goran Ranogajec, Damjan Budisavljević, te  Milan Filipović.

Okrugli stol početak je realizacije Sajma tehnologije i inovacija koji bi se, u narednim godinama za vrijeme oko Teslina rođendana, održavao upravo u kraju iz kojega je ovaj veliki genije i potekao.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar