“Tada mi nije bilo lako biti u javnosti sa svojim fotoaparatom, jer je zemlja bila vrlo osjetljiva na novinare kao što sam ja”, govori fotoreporter Hazir Reka grupi street art umjetnika.

“Biti u javnosti s fotoaparatom nije se puno razlikovalo od toga da budem u javnosti s oružjem zbog načina na koji je to moglo utjecati na stvarnost”, dodao je danas 60-godišnji kosovski umjetnik i fotograf koji se time osvrnuo na burno vrijeme u nedavnoj prošlosti Kosova kada je zemlja bila usred rata i to je iskustvo podijelio s umjetnicima koji su u rujnu 2020. stigli na Mural Fest Kosovo.

(FOTO: Mural Fest Kosovo)

Festivalom u organizaciji umjetničkog kolektiva “Void Projects”, kojeg vodi španjolski muralist Axel Void, nastojalo se revitalizirati javne prostore u Ferizaju (Uroševcu), malom kosovskom gradu opustošenom ratom.

Petnaest međunarodno priznatih muralista – na popisu su Aruallan, Emilio Cerezo, Doa Oa, Alba Fabre, Maria Jose Gallardo i Zane Prater – okupilo se za projekt koji je britanski filmaš Doug Gillen dokumentira u svom kratkom filmu “Promjena”.

Gillen u filmu prati deset umjetnika dok se nastoje uklopiti u lokalni život i povezuju se s najmlađim stanovnicima grada kroz radionice i školske inicijative koje su izravno uključivale djecu i tinejdžere u kreativni proces.

Njihova umjetnička djela na kraju su odraz tih interakcija s lokalnim stanovništvom i veliki su prikaz građana i kulturnog miljea grada. Iako se svako djelo estetski razlikuje – Aruallan i Void napravili su fotorealistični prikaz 11-godišnjaka kojeg su sreli na ulici, dok Fabreov eterični mural prikazuje, na primjer, nepoznatu ženu koja leži u vodi u tradicionalnoj odjeći – oni su prožeti temama koje na originalan način prikazuju jedinstveno gradsko okruženje.

(FOTO: Mural Fest Kosovo)

Pogledajte cijeli film britanskog autora Doug Gillen kako biste zaronili u nedavnu povijest Kosova te bacite oko na sve murale i iskustva umjetnika o suradnji sa stanovnicima Ferizaja na Instagramu “Void Projects“.

Kratki film britanskog filmaša Doug Gillen “Promjena”
(FOTO: Mural Fest Kosovo)
(FOTO: Mural Fest Kosovo)
(FOTO: Mural Fest Kosovo)
Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar