Poznati pariški ulični umjetnik JR otkrio je na svojem Instagram profilu dva najnovija umjetnička djela na kojima je radio. Riječ je o dva murala velikih proporcija koja su se pojavila na zidovima zgrada točno ispred soba novog boutique hotela Paradiso u Parizu.

Umjetnik pravim imenom Jean René ovim je radovima odao počast velikanima nijemog filma Charlieju Chaplinu i Haroldu Lloydu, komentirajući na svom Instagram profilu ova dva velika murala riječima: “Dok se kina ponovno ne otvore”.

(FOTO: JR © Instagram)

Za prvo djelo francuski fotograf i ulični umjetnik iskoristio je legendarnu scenu iz filma “The Kid” (1921) u kojoj se Charlie Chaplin i klinac (kojeg glumi Jackie Coogan) skrivaju iza zida kako bi pobjegli policiji.

Inspiracija za drugi mural bila je scena iz romantične komedije “Safety Last!” (1923), jednim od najboljih filmova u nijemoj kinematografiji, u kojem Harold Lloyd (1893. -1971. ) kao glavni lik visi iznad ulice držeći se za kazaljke velikog gradskog sata.

(FOTO: JR © Instagram)

Značajna je i lokacija ova dva murala koji su 15 metara visoki i tri metra široki. Naime, naslikani su se ispred novog boutique hotela Paradiso grupacije MK2 koja svojim gostima odnedavno nudi privatne projekcije filmova u hotelskim sobama.

Kina su u Francuskoj i dalje zatvorena zbog pandemije, a dok traju prosvjedi zbog devastacije kino industrije i kulture općenito, filmofili s malo dubljim džepovima mogu se prepustiti svojoj strasti u hotelu Paradiso. Na raspolaganju im je 36 soba koje su zapravo privatni prostori za projekcije filmova.

(FOTO: rfi.fr)

Pored toga što su sobe pretvorene u utočište za ljubitelja filma s tri metra širokim zaslonom i visokotehnološkim video projektorima, pogled im s prozora ‘puca’ na Charlieja Chaplina i JR-ov najnoviji komad ulične umjetnost.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar