U bivšem Karl-Marx-Stadtu, danas Chemnitzu, naišli smo na ove predivne murale naslikane na povijesnim zgradama s kraja 19. stoljeća.

Moramo priznati da baš pristaju uz ove krasne građevine i uopće ne narušavaju vrijednost i lijepotu zgrade i općenito kvarta u kojem se nalaze.

Iste situacije nailazimo u mnogim drugim gradovima i zaista je šteta da naši zagrebački zaštitnici povijesnog naslijeđa nemaju niti volje niti vizije za ovakav iskorak koji bi sigurno uljepšao vizuru glavnog grada.

A kada smo već kod Chemnitza, primjer je to grada koji se uzdigao iz pepela. U Drugom svjetskom ratu, u savezničkoj operaciji Thunderclap 1945. godine, u sklopu koje su bombardirani i ostali najveći saski gradovi Leipzig i Dresden, pretrpio je jako bombardiranje. Potom je završio u Istočnoj Njemačkoj (DDR) i 1953. godine je preimenovan u Karl-Marx-Stadt.

To je ime zadržao do pada komunizma i ujedinjenja Njemačke 1990. Nakon ujedinjenja, grad se brže gospodarski razvijao od ostatka bivše Istočne Njemačke, te je nakon 2000. Chemnitz bio među njemačkim gradovima s najvišom stopom gospodarskog razvitka.

Tekst i fotografije: Urbano.HR | Krešimir Golubić

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar