“Halo Bing! Kako brat? Sing Sing? Taj mladić doista nema sreće u našem poslu. Nego, bavite li se još uvijek nekretninama? Imam jedan bunker za prodati, preživio Hladni rat, gotovo u savršenom stanju s bodljikavom žicom i neprohodnom šikarom. Cijena? Prava sitnica!”, ovako bi otprilike išao alanfordovski razgovor Sir Olivera s imaginarnim prijateljem Bingom ako bi se bavili prodajom nekretnine iz naslova ovog članka.

Ne, nije šala. I vi doista možete postati vlasnik pravog bunkera, ali ima samo jedan “mali” problem. Neobična nekretnina udaljena je nekih 120-130 kilometara sjeverno od Berlina, pa bi teško mogla ući u kategoriju vikendice koju možete obilaziti svakog vikenda, prije bih rekli jednom godišnje.

(FOTO: www.dga-ag.de)

Uglavnom, ‘na bubanj’ ide komadić povijesti Njemačke Demokratske Republike (DDR-a) koji je (p)ostao gotovo zaboravljen od sviju. Riječ je o zaštitinom bunkeru “SED (Sozialistische Einheitspartei Deutschlands op.a.) okružnog operativnog upravljanja” iliti u prijevodu sklonište za visoko pozicionirane pripadnike tada vladajuće Partije socijalističkog jedinstva Njemačke.

Za one koji žele više informacija: bunker se nalazi u prirodnom rezervatu u blizini općine Hohenzieritz u regiji Mecklenburg-Vorpommern. Nakon što se više od 30 godina nitko nije brinuo o njemu, sustav zaštite (čitaj: bunker) s dekontaminacijskim šahtom obraslim u drveće izgleda prilično zastrašujuće, a instalacije su uglavnom nestale ili propale.

(FOTO: www.dga-ag.de)

Konstrukcija samog objekta se sastoji od dva višesobna podzemna sustava koja su povezana tunelom. Izgrađeni su 1960-tih i 1970-tih godina prošlog stoljeća kao dio programa “izgradnje DDR-a za hitne vojne slučajeve”. Za izgradnju ovog bunkera konkretno zaslužan je Johannes Chemnitzer, bivši šef okružnog vodstva Partije socijalističkog jedinstva Njemačke.

(FOTO: www.dga-ag.de)

A sada ono najvažnije. Minimalna ponuda za otprilike 280 četvornih metara korisnog bunkerskog prostora, uključujući 5000 četvornih metara šume osigurane bodljikavom žicom, trebala bi iznositi oko 7.000 eura, no očekuje se da bi iznos mogao otići i do 20.000 eura. Kako je rekla glasnogovornica Deutsche Grundstücksauktionen AG, berlinske aukcijske tvrtke koja će provesti javnu dražbu, već postoji velikih broj zainteresiranih.

(FOTO: www.dga-ag.de)

Na istoj javnoj dražbi u Berlinu, pored bunkera, naći će se ukupno 78 nekretnina, uglavnom iz Istočne Njemačke, uključujući zemljište na poluotoku Mönchgut, kuću u Wilhelminom stilu (razdoblje u njemačkoj povijesti između 1890. i 1918.) u Görlitzu, kao i glavna zgrada nekadašnjeg istočnonjemačkog proizvođača televizora RFT (Rundfunk- und Fernmelde-Technik) u Staßfurtu. Možda vas zanima i neka od tih nekretnina, tko zna?

(Naslovna fotografija: Bernd Wüstneck/ZB)
Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar