U još jednom slučaju policijskog pretjerivanja u Americi, a mnogi će reći i zapanjujućoj zlouporabi javnih sredstava i resursa, policijska uprava New Yorka (NYPD New York City Police Department orig.) poslala je na intervenciju helikopter, desetke policajaca i više patrolnih vozila, te blokirala ulice, a sve kako bi uhvatila jednog grafitera u ‘umjetničkoj akciji’.

Nepoznati umjetnik popeo se na vodotoranj u rezidencijalnoj četvrti Greenpoint u Brooklynu kako bi naslikao grafit na temu kultne Nintendo igrice Super Mario Bros. Netko od revnih susjeda je oko 1 sat ujutro pozvao policiju koja u početku nije mogla detektirati osumnjičenog, no njujorški plavci ne odustaju tako lako.

(FOTO: Christopher Werth | Twitter)

U pomoć su pozvali kolege iz zračne jedinice NYPD-a koji su helikopterom nadlijetali mjesto događaja sve dok svjetla reflektora nisu osvijetlila osobu koja je glavom virila kroz otvor na vrhu vodotornja. I tu počinje drama.

Nakon što je nepoznati umjetnik odbio naredbe da se spusti, u policiji su se, kako navode u svojem priopćenju, “zabrinuli za njegovu sigurnost i upotrijebili bespilotnu letjelicu u pokušaju da stupe u kontakt s njime”.

Usput su blokirali sve ulice oko vodotornja, doveli na teren brojne policijske snage u ljudstvu i tehnici te su na kraju imali veliki nesrazmjer između broj policajaca koji su došli na mjesto događaja i samog ‘zločina’ koji se dogodio.

Grafit u pokušaju (FOTO: Christopher Werth | Twitter)

Grafiter, koji se vjerojatno uspaničio kada je policija poslala helikopter na njega pa se sakrio unutar tornja, na kraju se odlučio spustiti oko 13:30 popodne, čak 12 sati nakon što je prvi put otkriven. Čim je dotaknuo tlo, odmah je uhićen.

Novinar radio postaje WNYC Christopher Werth zatekao se na mjestu policijskog postupanja i razgovarao s dosta stanovnika iz tog kvarta koji su bili zabrinuti, čak i uzrujani zbog velikog policijskog odgovora na jedan običan pokušaj crtanja grafita.

Kada je Werth policiji postavio pitanje o tome je li cijeli događaj bio učinkoviti način za trošenje policijskih resursa, uslijedila je tišina. Službenik NYPD-a je samo off the record odgovorio: “Nećemo vam odgovoriti na to pitanje”.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar