Ove se godine Međunarodni dan plesa, zbog situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, slavi drugačije nego prethodnih, uglavnom putem društvenih mreža i internetskih stranica. Ili narodski rečeno, “od doma”.

To se trendu pridružila i Karlovačka plesna reprezentacija, ansambl koji je nastao više u šaljivom tonu jer je originalna postava brojila 11 članova što koincidira s brojem igrača u najpopularnijem svjetskom sportu – nogometu. Kako su plesači skupljeni “sa svih strana”, a reprezentacija podrazumijeva samo one najbolje, tako je nastao naziv Karlovačka plesna reprezentacija.

Danas ansabl koji je nastao 2016. godine okupljanjem plesača iz različitih plesnih centara (kazalište, plesni klubovi, studiji) broji deset članova i sastavni je dio baletnog studija Zorin doma koji djeluje od davne 1952. godine.

Foto: Facebook/Karlovačka plesna reprezentacija

S obzirom na različitu plesnu povijest i obrazovanje svakog pojedinog plesača, Karlovačka plesna reprezentacija predstavlja široku paletu plesnih stilova, od street plesova poput breakdancea i hip-hopa preko housea do jazz dancea i suvremenih plesnih tehnika.

Samim time potencijal i dijapazon čitave skupine vrlo je velik, ali najvažnija dodirna točka okupljenih iskusnih karlovačkih plesača zasigurno je strast prema svim oblicima plesa što je vidljivo iz njihove energije i duha koji prenose svakim svojim nastupom.


Kada, kako i zašto se obilježava Svjetski dan plesa

Međunarodni dan plesa obilježava se od 1982. godine na inicijativu Međunarodnog plesnog odbora (IDC) u sklopu Svjetskog ITI (International theatre institute) centra. Kao dan posvećen slavljenju plesa odabran je 29. travnja, u spomen na jednog od najvećih plesnih reformatora Jeana Georgesa Noverrea, začetnika modernog baleta.

Međunarodnim danom plesa ističe se vrijednost i važnost plesa kao umjetničke forme te se na taj dan uoči plesnih predstava čitaju međunarodne i nacionalne poruke izabranih umjetnika, a ove se godine s obzirom na pandemiju dijele putem društvenih mreža i web stranica.


 

Uz mnogobrojne nastupe i produkcije, Karlovačka plesna reprezentacija potpisuje i dvije plesne predstave, obje u produkciji GK „Zorin dom“. Hvaljeni prvijenac, plesna predstava „Mystery“ posvećena detektivskom žanru, premijerno je izvedena 2017. godine te druga predstava, “Nuspojavus” koja je svoju premijeru doživjela 2019. godine. Predstava paralelno obrađuje dvije teme – jednu bajkovitu kroz popularne likove iz bajki i romana za mlade, i drugu – destigmatizaciju osoba sa psihičkim smetnjama.

U Karlovačkoj plesnoj reprezentaciji trenutno plešu: Petar Bijelić, Azra Gorić, Katarina Jelenčić, Goran Koprenica, Željka Kostanjšek, Lucija Majetić, Viktorija Paljug, Jasna Pribanić, Ivana Rumenović Novinić i Petra Sanković.

Kako se pleše “od doma” pogledajte u video poruci KPR plesača kojim vam ujedno čestitaju Međunarodni dan plesa:

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar