U sklopu trotjednog europskog pokreta za klimatsku pravdu pod nazivom Climate Care Uprising, zagrebački Extinction Rebellion (XR) je u srijedu 14.10. u popodnevnim satima izveo je akciju podizanja transparenta s riječima „klimatska kriza, djeluj odmah“ na Iličkom neboderu na glavnom gradskom trgu u Zagrebu. Aktivisti(kinje) su izveli(e) ovu akciju kao reakciju na nedostatak poduzetnosti po pitanju klimatskih promjena, ali i drugih kriza.

Početkom ove godine hrvatska znanstvena zajednica predala je apel vlastima kojim je zatražila hitno proglašenje izvanrednog stanja u Hrvatskoj te uključenje znanstvenih spoznaja o klimatskoj krizi pri donošenju odluka. Hrvatska je zbog svojeg geografskog položaja jedna od najugroženijih europskih zemalja po pitanju klimatskih promjena, a već ove godine pokazali smo nespremnost za nošenje s krizama poput pandemije, potresa i poplava.

Zadnje izvješće Međuvladinog panela za klimatske promjene iz 2018. godine upozorava na to da ako do 2030. ne smanjimo ugljične emisije za 45 %, prijeti nam porast globalne temperature za 1,5 stupnja Celzija.

Za Hrvatsku to znači opasnost od katastrofa poput porasta razine mora, ekstremnog vremena, suša, požara, gubitka bioraznolikosti te problema s proizvodnjom hrane.

Unatoč tome, ove su godine donesene brojne štetne odluke poput daljnjih investicija u fosilnu industriju, eksploataciju i istraživanja za bušenje u Slavoniji i na Jadranu, nastavljeno je s deforestacijom, a u utorak je u Riječki zaljev uplovio LNG brod te LNG projekt na Krku uskoro kreće s radom.

Extinction Rebellion Zagreb stoga ovom nenasilnom akcijom najavljuje otpor takvim odlukama te poziva sve zabrinute i zainteresirane građane_ke da se pridruže pokretu, bilo aktivistički, umjetnički ili na neki drugi način, kako bi se zajedno izborili(e) za bolju budućnost.

Izvještaj s akcije s fotografijama možete pronaći na Facebook stranici: https://www.facebook.com/xr.zagreb/posts/19508202205940. Unatoč jakom vjetru, transparent je dizan na neboder, a kasnije i razvučen na trgu te slikan odozgo.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar