Nepoznati počinitelji ‘ukrali’ su Božić svim ljubiteljima lika i djela slavnog Banksyja u New Orleansu. U Badnjoj noći, iako sam čin devastacije nije sasvim točno utvrđen, vandali su oštetili čak dva djela britanskog uličnog umjetnika izazvavši šok kod lokalnog stanovništva.

Naime, vandalizirana djela rijetka su preostala ostavština najpoznatijeg nepoznatog street art umjetnika još iz kolovoza 2008. kada je širom New Orleansa napravio čak 15 ‘špranciranih’ slika po fasadama. U vrijeme dok je uragan Gustav prijetio gradu i izazvao obaveznu evakuaciju stanovništva, Banksy i njegovi pomoćnici kružili su ulicama stvarajući umjetnost na zgradama.

(FOTO: nola.com/Julie Posner)

Banskyjevi radovi postali su prava senzacija u New Orleansu, ali odmah nakon što su se pojavili, počeli su i propadati – prefabali su ih ‘neuki’ vlasnici zgrada, protivnici grafita i raznorazni anonimni označivači (taggeri). Samo nekoliko ih je ‘preživjelo’ sve do Božića ove godine.

Jedan od njih bio je rad pod nazivom “The Gray Ghost” kod križanja ulica Clio i Carondelet u blizini samog središta grada, a preživio je čak 12 godina zahvaljujući i zaštitnoj barijeri od pleksiglasa.

(FOTO: nola.com/Julie Posner)

No, to ipak nije spriječilo vandale da probuše rupu kroz barijeru i crvenim sprejem napišu “Team Robbo” na Banksyjevo djelo. Bolji poznavatelji prilika misle da taj crveni natpis vjerojatno upućuje na King Robba, pokojnog engleskog grafitera za kojeg se tvrdi da je bio u sukobu s Banksyjem.

(FOTO: nola.com/Carlos Fundora)

Negdje u isto vrijeme dogodio se ‘napad i na drugo Banksyjevo djelo, kultnu sliku “Djevojčica s kišobranom”. Prema istom principu, nepoznati počinitelji su izrezali rupu u zaštitinoj barijeri te crvenim sprejem išarali ovo djelo smješteno na ulici N. Rampart 1434, također napisavši “King Robbo”.

(FOTO: nola.com/Carlos Fundora)

Vijest o tome brzo je stigla do brojnih fanova “Umbrella Girl” koji su subotu proveli štiteći djelo od daljnje devastacije. Jedan od njih bio je i Carlos Fundora, veliki ljubitelj ulične umjetnosti, koji je prije krize uzrokovane pojavom koronavirusa vodio turističke ture razgledavanja gradskih street art znamenitosti, uključujući i Banksyjevih djela.

Carlos Fundora i prijatelji čuvaju “Djevojčicu s kišobranom (FOTO: nola.com/Carlos Fundora)

Iako su (najvjerojatnije) Banksyjevih protivnici zadali veliki udarac njegovoj umjetnosti na ulicama New Orleansa, fanovi i vlasnici odlučni su u namjeri da očuvaju ostavštinu slavnog britanskog umjetnika.

(FOTO: nola.com/Carlos Fundora)

Greg Surrey, vlasnik zgrade na kojoj se nalazi “The Grey Ghost” već je najavio da će odmah pokušati ukloniti crveni natpis sa slike, a zamijenit će i plastičnu barijeru, dok slični planovi već postoje i za “Umbrella Girl”.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar