Specijaliteti od kukaca (gusjenica, mrava, skakavaca…) visoko su kvalitetni izvor hrane u tropskim i suptropskim zemljama iznimno bogati mastima, bjelančevinama, vitaminima, vlaknima i mineralima. Uz rastuću svjetsku populaciju i sve zahtjevnije potrošače, proizvodnja dovoljne količine proteina iz stoke, peradi i ribe predstavlja ozbiljan izazov za budućnost.

U svijetu se jede oko 1900 vrsta kukaca, uglavnom u zemljama u razvoju. S obzirom da se kukci tradicionalno ne koriste u zapadnjačkoj prehrani, postoji određena averzija prema konzumaciji ove vrste hrane.

FOTO: Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

U sklopu obilježavanja “Prvih 100 godina AFZ”, u Velikoj vijećnici Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održao se znanstveno-stručni skup “Kukci na tanjuru” te prigodna predavanja o nutritivnim vrijednostima kukaca te njihovom uzgoju u prehrambene svrhe.

FOTO: Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Nakon znanstvenog dijela skupa, uslijedio je stručni dio u auli VI. paviljona gdje je naš chef, poznat kao člana žirija u RTL-ovom televizijskom showu ‘Tri, dva, jedan- kuhaj!’ Ivan Pažanin pripremao specijalitete od kukaca koje zainteresirani i najhrabriji posjetitelji imali prilike degustirati.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar