Švicarska umjetnica tuniškog porijekla Jasm One velikim je muralom odala počast Lucy Walker, prvoj ženi koja je prije točno 150 godina osvojila vrh Matterhorn u švicarskim Alpama, kao i svim drugim alpinisticama.

Njezino 18 metara visoko umjetničko djelo koje prikazuje slavnu Britanku predstavljeno je javnosti ovoga tjedna u srcu švicarskoj planinskog odmarališta Zermatt.

(FOTO: Alpine Club | Instagram)

Prekrasni mural se nalazi točno nasuprot željezničke postaje i na neki način pozdravlja sve goste koji dolaze u ovo slavno švicarsko skijalište.

U prvom planu je plavi trokut koji simbolizira Matterhorn i alpinizam, dok se unutar trokuta nalazi arhivska slika Lucy Walkere tijekom njezinog podviga. U pozadini mural prikazuje ženu bez lica koja nosi haljinu i kožne rukavice te planinarsko uže preko ramena.

Naziv ovog uličnog djela je “No peak rise above her” i pojavljuje se u sredini murala, a taj izraz/fraza odnosi se na pjesmu posvećenu tom velikom postignuću britanske alpinistice.

Autorica Jasm One, čije je pravo ime Issam Rezgui, rekla je da kroz djelo posvećeno Lucy Walker želi istaknuti i “problem otapanja ledenjaka te potrebu da čovječanstvo promijeni svoje ponašanje suočeno s klimatskim izazovima”.

PRVA ŽENA NA VRHU MATTERHORNA

22. srpnja 1871. tada 35-godišnja britanska planinarka Lucy Walker upisala se u povijest alpinizma. Šest godina nakon sunarodnjaka Edwarda Whympera popela se na vrh kultnog Matterhorna, jednog od posljednjih viših vrhova Alpa koji je osvojen.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar