Udruga Nikola Tesla Karlovac naručila je mural s likom Martina Sekulića, profesora na Kraljevskoj velikoj realki u Rakovcu, koji je zainteresirao mladoga Nikolu Teslu za fiziku i elektrotehniku dok je ovaj pohađao tu školu od 1870. do 1873

Mural je izradio Leonard Lesić na višestambenoj zgradi u četvrti Rakovac, nasuprot muralu s likom mladoga Tesle istoga autora.

“Htio sam da se konceptualno povežu ta dva rada. Sekulić je proučavao duge, pa sam dugo stavio na mural, a njegovu posvećenost fizici i matematici sam htio prikazati bojama i oblicima”, rekao je Lesić, a prenosi Kaportal.

“Sekulić je Tesli bio velika inspiracija. Pitanje je kako bi sve izgledalo da njega nije bilo. Bio je kompletan profesor koji je svojim radom i svojim sposobnostima Tesli približio ono čime se Tesla kasnije bavio i čime smo mi Hrvati ponosni. Neka bude inspiracija i današnjim generacijama u Karlovcu, koji ima divne profesore”, poručio je predsjednik Gradskog vijeća Karlovca Marin Svetić na svečanosti kojom je moderirao novinar i publicist Danko Plevnik, koji je i osmislio parolu da je u Karlovcu Nikola postao Tesla, piše Kaportal.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar