Ovaj nam tjedan u Zagrebu donosi izložbu jednog od najproduktivnijih uličnih artista našeg glavnog grada. Radi se o umjetniku Yo.Pecadoru aka Grga Grešnik koji nam se predstavlja s prvom samostalnom izložbom naziva SLOBODA.

Kako nam i sam uvod izložbe kaže:

Nakon niza godina posvećenih ukrašavanju fasada i ulica s paste-upovima, šablonama, naljepnicama i grafitima, yo.pecador po prvi put predstavlja svoje radove na platnu. Mnogi od motiva koji su izloženi već su prvo svjetlo vidjeli na ulicama. Izložba označava odstupanje od vanjskog svijeta jer su djela stvorena za unutarnji prostor, na njegovoj prvoj samostalnoj izložbi.

Radovi su inspirirani protestnom umjetnošću, prosvjedima i uličnom umjetnošću koje objedinjuju ideju demokratizacije, samooblikovanja i preuzimanja javnog prostora. Djela služe kao kritika postojećih društvenih konstrukata, izazivajući ideje o konzumerizmu, autoritetu, politici i institucijama, propitujući društvo, njegove norme, te socijalno relevantne i aktualne teme. Osim toga, zbirka radova istražuje složenost urbanog života, feminističke perspektive i otkriva surove stvarnosti klasnih suprotnosti.

Budući da je veliki dio radova osmišljen za javni prostor te se i tamo nalazi, fokus ovih djela se proteže dalje od samog estetskog izraza kako bi izravno komunicirao s građanima. Prepoznajući prolaznost ulične umjetnosti, koristi se lako razumljiv, efektan i provokativan jezik, a detalji ustupaju mjesto jasnoći poruke.

U galeriji za razliku od ulice, su reakcije ogoljene, tvoreći dinamički dijalog između stvaratelja i promatrača, omogućujući kako posjetiteljima, tako i umjetniku, promatranje reakcija, koje su na ulicama rijetko moguće, radi anonimnosti urbanog prostora gdje umjetnik ostaje skriven.

Izložbu organizira Autonomni kulturni centar, a otvorenje izložbe je predviđeno je za četvrtak 29. veljače 2024. od 20.00 sati u galeriji Siva, Pierottijeva 11 (Medika). Izložba je otvorena svaki dan  do 6. ožujka od 17.00 – 20.00 sati.

Tekst i Fotografije:  Promo AKC Medika & Urbano.HR / K.G.
Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar