Prošlog sam tjedna imao priliku posjetiti Berlin povodom desete obljetnice Calligraphy Mastersa, najvećeg svjetskog kolektiva kaligrafije.

Ekipa Calligraphy Mastersa, odnosno njihov osnivač Bugarin Milen organizirao je tim povodom izložbu pod nazivom “The Power Of Words” koja je uključivala kaligrafske radove iz pera desetak najpoznatijih članova kolektiva.

Adam – TheosOne i Milenist – Calligraphy Masters

Izložbu su otvorili Milen i domaćin ovog susreta –  Theosone, a održala se u berlinskom Scriptorium. Prostor na prvi pogled izgleda kao salon za tetoviranje no Scriptorium nije običan tattoo studio. Riječ je o višenamjenskom umjetničkom galerijskom prostoriju namijenjenog izložbama te prostoru za radionice vrhunskih umjetnika iz područja umjetnosti, obrta i dizajna.

Scriptorium vodi Adam Romuald Klodecki, poznatiji i  kao „Theosone“. On je kaligraf, industrijski dizajner i tattoo umjetnik, kojeg interesira ilustracija i uličnu umjetnost. Studirao je u Poljskoj na Akademiji likovnih umjetnosti u Gdanjsku te diplomirao s magisterijem iz produkt dizajna i vizualnih komunikacija. Dobitnik je nagrade za najbolji diplomski projekt u industrijskom dizajnu u Europi 2009. godine.

“The Power Of Words” zapravo je više od izložbe –  to je duboko istraživanje kaligrafije kao umjetničke forme. Kroz elokventni ples tinte i papira posjetitelj će otkriti kako kaligrafija postaje moćan medij za izražavanje naših najdubljih misli i emocija.

Uz obilježavanje 10. obljetnice Calligraphy Mastersa,  izložba je ustvari bila naša kolektivna proslava u kojoj su sudjelovali i ostali kolege umjetnici iz ekipe Calligraphy Mastersa:

Theosone, Bello, Snooze One, Parisurteil, Zepha, Fralligraphy, Bad Calligraphy, Mr.Kams, Mattia Bonora, Daniele Tozzi, Warios, Vika & Vita, Milenist, Tolga Girgin, Filip Cislak, Vencislav Djokov, Nicolo Visioli, Simeon Zhelev, Ali Ricardo, Monika Fallman, Omel, Jara, Atanas Dimitrov, FrakOne, Rvvlada, Elettr i moja malenkost – Max Jurić/Lettering Daily.

Na izložbi u Scriptoriumu, javnosti je predstavljeno i treće izdanje Calligraphy Masters Abecede u kojoj se nalaze radovi 26 umjetnika iz cijeloga svijeta. Knjiga je zamišljena kao skup razglednica koje se mogu jednostavno istrgnuti iz knjige te zatim poslati poštom ili možda uokviriti i staviti na zid.

Osim druženja na samoj izložbi, sa kolegama umjetnicima i ljubiteljima kaligrafije i letteringa,  iduće smo se jutro zaputili prema centru Berlina i Akademie der Künste (Umjetničkoj Akademiji) u privatno razgledavanje jedne od najvećih i najnevjerojatnijih kolekcija kaligrafije koju sam ikada vidio.  

Radi se o privatnoj  kolekciji originalnih umjetničkih djela stvaranih od strane majstora pisanja posljednjih 50 godina. Nažalost, na izložbi u Akademie der Künste nismo smjeli ništa snimati, no za one koje to interesira, postoji digitalni katalog sa oko 1800 umjetničkih djela koje možete pronaći na linku.

Akademie der Künste

Calligraphy Masters

Vikend u Berlinu mi je proletio prebrzo, no sresti kolege na ovom predivnom događaju, koje poznajem preko interneta dugi niz godina  i sa kojima redovno surađujem bilo je neprocjenjivo iskustvo. 

Kako je sve to izgledalo provjerite u galeriji.

A za sve vas koje vas interesira lettering i kaligrafija – slobodno provjerite moje Internet kanale.

WEB:

www.lettering-daily.com

YOU TUBE:

https://www.youtube.com/c/LetteringDaily

INSTAGRAM:

https://www.instagram.com/lettering_daily/

Tekst i fotografije: Max Jurić /  Lettering Daily

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar