Iako je tek proteklog vikenda ‘pušten u javnost’, ogromni mural naslikan na zidu brane Wellington već je postao turistički mamac za posjet malom rudarskom mjestu na jugozapadu regije West Australia.

I premijer zapadne Australije Mark McGowan odmah je pozvao lokalne stanovnike i sve Australice da “provjere” najveći mural na brani na svijetu koji je službeno otvoren u Collieju, gradu u blizini jedinog nalazišta ugljena u zapadnoj Australiji.

“Mural na brani Wellington postavit će Collie na kartu kao glavno turističko odredište u zapadnoj Australiji, ali i u cijeloj državi. Stanovnici Collieja sada mogu s ponosom tvrditi da imaju najveći mural na brani na svijetu”, rekao je McGowan.

Glavni umjetnik Guido Van Helten istaknuo je da se završni radovi još uvijek odvijaju na ‘platnu’ veličine 8.000 četvornih metara, iako je ovo umjetničko djelo koje je dobilo naziv “Reflections” službeno predstavljeno još u petak, 19. veljače.

(FOTO: Mark McGowan/Facebook)

Van Helten, koji je više od 130 dana spavao u šatoru na samoj lokaciji, rekao je da je uživao uranjajući u povijest grada. Trebala su mu četiri mjeseca da završi mural na kojem se nalaze slike rudara, obitelji koje se igraju u vodi, aboridžinske djece i druge scene preuzete iz stvarnih fotografija povijesti Collieja.

Upravo su te lokalne priče, uključujući i sliku Liama Caina te njegove sestre koji su se kao djeca igrali na brani Wellington, nadahnule naziv ‘Reflections’. Cain je rekao da je “gotovo nadrealno biti dio tako velikog umjetničkog djela”.

(FOTO: Trish Thame/Facebook)

“To je jednostavno nevjerojatno. Ovo je područje dio moje povijesti, a sada sam i ja dio toga. Mogu se vratiti za 50 godina sa svojim unucima i pokazati im”, oduševljeno je rekao jedan od glavnih likova ovog umjetničkog djela.

Iako su mural na brani unutar nacionalnog parka Wellington već opisali kao najveći te vrste na svijetu, Van Helten je naglasio kako to nije bio razlog da ga naslika.

“Ne želim da ostane samo o tome. [Veličina] nije bitna, važno je koliko je dobro mural napravljen”, zaključio je glavni umjetnik na ovom impresivnom projektu.

I malo zanimljivih podataka za kraj – zid brane Wellington je 34 metra visok i 367 metera širok, no nisu svi dijelovi oslikani. Ovo djelo je samo dio “umjetničke staze murala” vrijedne 1,5 milijuna dolara unutar koje se nalazi još 16 murala naslikanih u cijelom Collieju.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar