Prošli smo tjedan imali prilike provjeriti kako izgleda novi mural u Poljačkoj ulici na zagrebačkoj Kustošiji, zajednički rad umjetnice Tee Jurišić i Slavena Kosanovića Lunara, te se uvjeriti da je Nova godina odlično počela. Ovaj mural je stvarno odličan i vrijedi ga vidjeti u živo.

Za početak pitali smo Lunara kako se zove ovaj rad?

“Naziv murala je ‘ Melody From A Past Life, prema istoimenoj skladbi britanske grupe The KLF. Njih dvojica su uglavnom zapamćeni po plesnim hitovima s albuma “The White Room iz 1991.”, no počeli su ranije, a album ‘Chill Out’ gdje se nalazi stvar je snimljen 1990. U procesu razmjene skica i razgovora o radu nismo se ni takli naslova, on mi se sam nametnuo nakon dva dana slikanja kao sretan izbor.”

FOTO: Urbano.hr

A Tea oko rada pojašnjava: “Slaven i ja smo već ranije dogovarali suradnju pri povratku iz Pariza i odabrali dva vjerojatno najhladnija dana u godini da naslikamo “A Melody from a past life” – mural koji se referira na vesele osamdesete, prepune gameboya, glazbenih kaseta i poznatih BRAVO časopisa. Kako to kod mene obično biva, u početku sam u sebi proklinjala i sebe i zimu i Lunara, dok slika napokon nije počela dobivati dobar oblik. Nakon toga je jedina briga bila kojom ćemo pivom nazdraviti nakon završetka posla.

FOTO: Urbano.hr
S obzirom da se Tea vratila iz Pariza, zamolili smo je da nam opiše i svoja pariška iskustva:

“Imala sam priliku boraviti u Gradu svjetlosti skoro 3 mjeseca, u sklopu rezidencije Cité Internationale des Arts, gdje sam se bavila svojom serijom ilustracija pod nazivom “Balkantropologija”. Iako je prošlo već skoro 4 tjedna od povratka, osjećam da još uvijek lebdim i sanjarim od gomile odličnih iskustava, novih ljudi, upijanja kulture i detalja grada koji se skrivaju na svakom koraku. Taj grad je čudo! Nevjerojatna je količina fantastičnih stvari koje sam imala priliku vidjeti i doživjeti. Plan je bio i oslikati neku vanjsku površinu, ali na kraju je rezultiralo gomilom stickera zalijepljenih po svim dijelovima grada…”

FOTO: Urbano.hr
Autore murala dalje pitamo kako su zadovoljni s 2021. te što očekuju u 2022. godini?

Slavena Kosanovića Lunara: “2021. je prošla odlično u usporedbi prethodnom 2020.-om, unatoč i dalje znatno smanjenoj kilometraži po inozemstvu u usporedbi s 2019. godinom. Sve godišnje redovne akcije su se poremetile od 2019. na ovamo pa se samo možemo nadati boljem ishodu godine u koju smo upravo zakoračili.

FOTO: Urbano.hr

2019. je donijela 30 godina otkad sam prvi puta primio sprej u ruke pa mi je drago da smo uspjeli završiti knjigu koja to obilježava i taman prije starta izolacije odraditi zadnju planiranu, 18-u europsku promociju. 2022. donosi i tridesetu godišnjicu moje crtačke grupe, YCP, i nadam se da ćemo uspjeti privesti kraju i tu knjigu.

U ovom momentu prvi rad vani koji planiram je s kolegicom Albom Miočev, a trenutno slažemo skice i čekamo se poklopiti s par slobodnih dana za rad. Jedino putovanje koje trenutno planiram je povratak u istočnu Aziju radi crtačke turneje koju bi trebala pratiti i moja knjiga i nadam se poneki DJ set.

Tea Jurišić: “Par zidova, puno ilustracija, a nadam se najviše rada samo za sebe. Imam gomilu praznih teka koje čekaju da se ispune, a to ću nadam se izrealizirati na ovogodišnjem roadtripu po Maroku ili Kreti s dečkom. Raspored se lagano popunjava, a mene ta struktura užasno veseli, kao pravu, punokrvnu horoskopsku jarčicu. Optimistično vidim dobre prilike na horizontu i iskreno me veseli ova nova, 2022 godina!”.

FOTO: Urbano.hr
FOTO: Urbano.hr
FOTO: Urbano.hr
Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar