Prije nešto više od mjesec dana nepoznati počinitelj(i) prefarbali su kultni mural legendarnog Spocka na Trešnjevci i time uništili prekrasan rad ekipe iz kolektiva Pimp My Pump, koji je nastao 2015. godine povodom smrti slavnog glumca Leonarda Nimoya.

Mnoge stanovnike Trešnjevke te osvjedočene ‘trekkerije’ (fanove Zvjezdanih staza) jako je naljutilo takvo ‘umjetničko izražavanje’ autora koji je jednostavno izbrisao Spockovo postojanje na garaži u Jankomirskoj ulici te umjesto njega postavio (bez)značajni natpis “HERZY”.

Omiljena kvartovska slika, međutim, previše je značila tamošnjim stanovnicima koji su se odmah udružili i pokrenuli akciju prikupljanja sredstava da se Spock vrati još veći i jači. A kad se male ruke slože, sve se može…, pa će tako, prema najavama, puno veći mural najslavnijeg Vulkanca na svijetu osvanuti na bočnom zidu stambene zgrade u blizini starog crteža.

I dok Trešnjevčani vode sitne bitke za očuvanje uspomene na slavnog Spocka, rodni grad glumca koji ga je utjelovio odlučio je da će 26. ožujka bit “Dan Leonarda Nimoya”. Baš toga dana 1931. godine u Bostonu je rođen mali Leonard koji je tijekom 1930-tih i 1940-tih godina prošlog stoljeća odrastao bostonskom kvartu West End.

Taj je dio Bostona tih godina bio gusto naseljen, zgradama od četiri ili pet katova s trgovinama u prizemlju, te tipično hladnim stanovima iznad njih. Stanovnici su uglavnom bili imigranti i njihovi potomci: Irci iz dijaspore, Talijani s početka 20. stoljeća i istočnoeuropski Židovi činili su najveće etničke skupine. I sama Leonardova obitelj stigla je iz Ukrajine.

Iako su stanovnici West Enda to mjesto nazivali “najboljim kvartom s ove strane Raja”, u ime napretka grada tijekom 1950-ih godina sve je sravnjeno sa zemljom. Bivši stanovnici su doslovce potjerani, a na tom je mjestu, umjesto starih i oronulih, niknulo 500 luksuznih stanova s visokim najamninama. Na mjestu gdje je bila Nimoyeva kuća danas je – bazen.

Slavni glumac nije svjedočio nestanku starog kvarta jer je dotad već odselio i dobrano zagazio u glumačke vode. Na velikom ekranu je debitirao 1951. godine u filmu “Queen for a Day”, no karijerni uspon počinje tek 15 godina kasnije ulogom Mr. Spocka u TV serije “Star Trek”. Tri je godine s Williamom Shatnerom (kapetan James T. Kirk) harao televizijskim ekranima i ostalo je povijesti.

Umro je 2015. godine na pragu 84. rođendana uslijed kronične bolesti pluća ostavivši u tuzi brojne obožavatelje, istinske ‘trekkije’ i sve one koji su obožavali glumački genij Leonarda Nimoya. Za sve njih donosimo i neke zanimljivosti koje možda niste znali:

  • tijekom snimanja “Zvjezdanih staza” William Shatner je pod pauzom za ručak stalno krao Nimoyev bicikl kako bi prvi stigao pred liniju s hranom.
  • Spockov “vulkanski pozdrav” s uzdignutom rukom i prstima spojenim tako da čine tri kraka čisti je izum Leonarda Nimoya, a nadahnut je hebrejskim slovom “shin” koje je vidio kako muškarci koriste kao blagoslov tijekom službe u sinagogi koju je nazočio kao mladić zajedno s ocem. Ono što je postalo jedno od najprepoznatljivijih fenomena pop kulture zapravo nikad nije bilo zapisano u scenraiju TV serije. U premijeri drugoj sezoni “Star Trek” Nimoy je ubacio “vulkanski pozdrav” i legenda je rođena.
  • Nimoy je u početku zarađivao ‘samo’ 1.250 dolara po epizodi “Zvjezdanih staza”. Iako se danas taj iznos ne čini osobito pozamašnom plaćom za glumačku zvijezdu, ako ga prilagodimo inflaciji, to bi u današnjem svijetu odgovaralo iznosu od 10.000 dolara po epizodi.
  • kada je govorio svojim idolima jako je hvalio glumca Johna Garfielda, nominiranog za nagradu Oscar za filmove “Tijelo i duša” (1947) i “Četiri kćeri” (1938). Također se posebno divio Meryl Streep zbog njezinih nastupa u filmovima “Sofijin izbor” (1982) i “Lovac na jelene” (1978).
  • kao rođeni Bostonac jednom je izjavio da je najgori posao koji je ikad imao bila prodaja novina tok gradu – zimi.
  • njegov omiljeni umjetnik bio je Vincent Van Gogh. Nimoy je rekao da se identificirao sa slavnim nizozemskim slikarom dok se mučio i probijao kao glumac jer smatra da su “obojica imali što ponuditi” i “htjeli su to dati”. Zato je 1981. godine adaptirao monodramu za film “Vincent” u kojem glumi samo jedan glumac, naravno – Nimoy. Uz to je napisao dvije autobiografije, sedam knjiga poezije, a neke od tih knjiga koristile su i njegove autorske fotografije, što samo dokazuje da je Nimoy bio svestrani umjetnika.
Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar