Početak 2021. godine donio je građanima Madrida puno brige i (ne)očekivanih situacija. Epidemija COVID-19 ponovno je uzela maha nakon nešto povoljnije situacije u prosincu 2020., a drugog vikenda u siječnju veliki dio Španjolske, posebice njezin glavni grad paralizirao je snijeg i snježna mećava kakva nije viđena posljednjih 50 godina.

U pozadini svih tih događaja odvijao se i pravi kulturni rat oko velikog murala posvećenog životu i postignućima 15 slavnih žena koje su bile pionirke na području svog djelovanja. To impresivno ulično djelo koje, među ostalima, prikazuje Ninu Simone, Rosu Parks i Fridu Kahlo, u posljednji je trenutak spašeno od uništenja nakon što su gradski vijećnici osujetili pokušaje krajnje desnice da ga ukloni.

(FOTO: Twitter)

Mural veličine 60 metara, kojeg krasi i snažna poruka: “Vaša sposobnost ne ovisi o vašem spolu”, naručilo je lokalno vijeće četvrti Ciudad Lineal još 2018. godine i tada je naslikan na zidu lokalnog sportskog centra.

Pored spomenutih imena (Simone, Parks, Kahlo), na ovom umjetničkom djelu se također nalaze tenisačica Billie Jean King, snajperistica Crvene armije Ljudmila Pavličenko, američka veteranka borbe za građanska prava i akademkinja, prof. Angela Davis, ruska kozmonautkinja i političarka Valentina Tereškova te nigerijska književnica Chimamanda Ngozi Adichie.

Sva ta slavna ženska imena nisu nimalo impresionirala stranku krajnje desnice Vox koja je podnijela zahtjev za uklanjanje murala s obrazloženjem da sadrži “političku poruku” i da bi ga trebalo zamijeniti nekim koji se odnosi na sport. Zahtjev su podržali konzervativna Narodna stranka (PP) i stranka Građani desnog centra, a lokalno vijeće izglasalo je da se postojeći mural ukloni i zamijeni onim u čast muških i ženskih paraolimpijaca.

Ta je odluka razljutila lokalno stanovništvo, koje je odmah isti vikend prosvjedovalo protiv tog poteza lokalnih vijećnika, te su pokrenuli internetsku peticiju koja je vrlo brzo privukla više od 55.000 potpisa za spas postojećeg murala. U cijelu su se priču uključile i ostale političke stranke pa je uskoro nastao klasični obračun ljevice i desnice.

(FOTO: Twitter)

Ljevičarska stranka Más Madrid podnijela je hitan zahtjev gradskom vijeću tražeći zaštitu murala sa slavnim ženama i njihov je potez urodio plodom zahvaljujući podršci Socijalističke stranke i stranke Građani desnog centra koja je promijenila svoj prijašnji stav i podržala prijedlog.

Jorge Nuño, član kolektiva Unlogic koji je kreirao mural, oduševljen je najnovijom odlukom gradskog vijeća.

“Mislim da neki ljudi imaju problema s razumijevanjem činjenice da žene predstavljene na tom muralu nisu tamo iz političkih razloga. Sve su one tamo zbog svog društvenog doprinosa jednakosti i zato što se svaka od njih borila za pravednije društvo”, rekao je Nuño.

Ujedno se složio i s idejom da treba naslikati mural koji će odati počast paraolimpijcima i paraolimpijkama te njihovim postignućima, ali na nekom drugom mjestu.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar