Ako ćemo biti sasvim iskreni, prvo se trebamo zapitati – je li ovo jedna od najvećih grešaka street art umjetnika svih vremena ili je to samo šala osmišljena da postane viralna?

Naime, ovih je dana u središte pažnje ponovno došao sada već kultni mural u austrijskom Linzu na kojem je navodno pokojni glazbenik Kurt Cobain, no upravo zahvaljujući vrlo nepreciznom prikazu grunge legende, to je ulično djelo postalo viralno.

Umjesto da izgleda poput slavnog frontmena Nirvane, koji je umro 1994. godine, osoba na muralu jasno prikazuje američkog glumca i komičara Davida Spadea.

Zvijezda sitcoma “Pravila igre”, kojeg možete pogledati na RTL 2, objavio je ‘spornu’ fotografiju na svom Instagram profilu ovog tjedna nakon što je mural ponovno postao viralan. Prvi se put isti mural proširio internetom u rujnu 2017. godine.

“Mislim da se ovo opet događa. Moja slika na zgradi u Austriji od strane nepoznatog umjetnika. Kaže da je to Kurt Cobain, a i citat je pogrešan. Mislim da je od Neila Younga. To je nekako smiješno i trebalo bi zbuniti ljude”, napisao je Spade na Instragramu.

Čini se da je u ovom slučaju očigledna pogreška bila namjerna šala umjetnika. Autor pod nazivom “Lushsux” na svom se Instagram profilu opisuje kao “prvi i samim time najbolji meme umjetnik na svijetu”, a unatoč činjenici da je mural smješten na zidu zgrade u austrijskom Linzu, sjedište ovog street art umjetnika je u Melbourneu.

I ne samo da mural prikazuje pogrešnu osobu, već i citat: “Bolje je izgorjeti, nego nestati” pripada Neilu Youngu, a ne Kurtu Cobainu (iako se rečenica pojavila u Cobainovoj oproštajnoj poruci).

Ovo nije jedini put da se Lushsux koristio ovom ‘zavaravajućom’ tehnikom. Još jedan njegov mural sadrži citat: “Predobro znamo da je naša sloboda nepotpuna bez slobode Palestinaca”, koji je pripisan Nelsonu Mandeli, ali slika na muralu prikazuje glumca Morgana Freemana (koji jest glumio Mandelu u filmu “Invictus” op.a.).

Lushsux je dosad kreirao mnoga ulična djela oko Melbournea, od kojih su neka izazvala brojne kontroverze. Npr. 2016. godine napravio je mural koji prikazuje Kanyea Westa u krevetu s golima Kim Kardashian i Taylor Swift (slika preuzeta iz video isječka za Westovu pjesmu “Famous”). Slika je cenzurirana nakon brojnih prigovora.

(FOTO: Life Without Andy)

Lushsux je ovoga vikenda priznao da je namjerno ‘oživio’ mural posvećen Kurtu Cobainu, pardon Davidu Spadeu, objavivši da “postaje viralan po svemu sudeći po tko zna koji put”.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar