Godišnja nagrada “Grigor Vitez” za dječju književnost i ilustraciju najstarija je domaća nagrada za dječju književnost i ilustraciju, koja je prvi put dodijeljena još davne 1967. godine, a u ovu srijedu, 1. srpnja održat će se službena dodjela nagrada za 2019.

Nagrada se dodjeljuje za najbolji književni tekst i ilustracije odabrane iz jednogodišnje produkcije dječje knjige i slikovnice u kategorijama za djecu i mlade, a sastoji se od novčanog iznosa, diplome i statue “Ptica” – rad akademske slikarice Ksenije Kantoci.

Ta su priznanja izraz stajališta da je za kvalitetnu dječju knjigu i slikovnicu potreban sklad teksta, ilustracije, grafičkog i likovnog uređenja te dizajn. Nagrade dodjeljuje najstarija i najveća organizacija za djecu, Savez društava “Naša djeca” Hrvatske na temelju ocjena stručnog i dječjeg povjerenstva.

(FOTO: Laureati ovogodišnje dodjele nagrade Grigor Vitez)

Stručno povjerenstvo za 2019. godinu: Koraljka Jurčec Kos, predsjednica Povjerenstva, muzejska savjetnica i kustosica Hrvatskog biennala ilustracije; Ana Đokić, dopredsjednica Povjerenstva, književnica; doc.dr.sc. Marina Gabelica, Tomislav Tomić, ilustrator i izv.prof.dr.sc. Dubravka Zima.
Dječje povjerenstvo je djelovalo pod vodstvom Hrvatskog centra za dječju knjigu pri Knjižnicama grada Zagreba, a ovogodišnji žiri je imao tri člana i dvije članice, djece u dobi 11-14 godina.

Godišnju nagradu “Grigor Vitez za 2019. godinu će primiti:

  • Književnik Zoran Ferić za najbolji tekst za djecu u 2019. u ilustriranoj knjizi SAN LJETNE NOĆI (V.B.Z)
  • Književnik Roman Simić za najbolji tekst za djecu u 2019. u slikovnici JURA I GOSPOĐICA ZAVISSST (Profil knjiga)
  • Književnica Nada Mihaljević za najbolji književni tekst za mlade u slikovnici PUTOVANJE U MJESTU (Naklada Ljevak)
  • Ilustrator Manuel Šumberac za najbolje ilustracije za djecu mlađe dobi u autorskoj slikovnici POTRAGA (Profil knjiga)
  • Ilustratorica Vendi Vernić za najbolje ilustracije za djecu starije dobi u ilustriranoj knjizi SEDAM MAČAKA (Mala zvona)
  • Književnica Morea Banićević, koja je osvojila nagradu „Ptičica“ u kategoriji za najbolji roman u 2019. za DVOJNIKE U TAMI (Hangar 7)
  • Književnica Nikolina Manojlović Vračar i ilustratorica Jelena Brezovec, koje su osvojile nagradu „Ptičica“ u kategoriji za najbolju slikovnicu u 2019. za OBLAK U ŽUTOM KAPUTU (Evenio)

Dobitnicima će čestitati i književnice i prošle dobitnice nagrade Grigor Vitez Silvija Šesto i Sanja Pilić, a samu svečanost, koja će se održati u društvenom klubu Botaničar (Trg Marka Marulića 6), vodit će Ida Prester.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar