Moguće umjetničko djelo Banksyja pojavilo se na zidu zatvora u Readingu“, “Je li Banksy potpisao ovaj bijeg iz zatvora Reading?“, kao i mnogi slični naslovi pojavili su se tijekom ponedjeljka u britanskim, ali i drugim europskim medijima.

Razlog što se ova vijest proširila brzinom munje jest crtež odbjeglog zatvorenika u stilu Banksyja koji se iznenada pojavio na zidu zatvora u Readingu, a mnogi su požurili pripisati ga slavnom britanskom uličnom umjetniku iako se on sam još nije oglasio.

(FOTO: Get Reading)

Nekoliko indikativnih činjenica bi ipak moglo ići u prilog tezi da baš Banksy stoji iza ovog najnovijeg umjetničkog rada. Naime, mnogi u ovom djelu prepoznaju bivšeg zatvorenika, slavnog pisca Oscara Wildea, kao i podršku kampanji za pretvaranje ovog engleskog zatvora u središte umjetnosti i kulture. Oba ove činjenice dovoljno su jake da potaknu Banksyjevu reakciju.

Slika na zidu prikazuje zatvorenika koji bježi uz pomoć konopca izrađenog od plahti vezanih jedna za drugu, a na njihovom dnu je zavezana pisaća mašina. Upravo je taj detalj ‘otkrio’ da se vjerojatno radi o Oscaru Wildeu koji je bio jedan od najpoznatijih zatvorenika u povijesti zatvora u Readingu.

(FOTO: Get Reading)

Britanski pjesnik i dramaturg je 1895. godine osuđen na dvije zatvora nakon što je proglašen krivim za “grubu nepristojnost”. Mjesto svojeg utamničenja Wilde je kasnije učinio besmrtnim napisavši pjesmu “Balada o zatvoru Reading”, stoga bi baš on mogao biti lice koje je nepoznati ulični umjetnik želio predstaviti javnosti nacrtavši odbjelog zatvorenika.

Iako je samo djelo instalirano u noći na nedjelju 28. veljače, stanovnici Readinga vidjeli su ga u ponedjeljak, 1. ožujka na zidu nekadašnjeg gradskog zatvora koji je suočen s neizvjesnom budućnošću otkako je 2013. godine prestao s radom.

Već se nekoliko godina vodi kampanja za pretvaranje tog starog zatvora u umjetnički centar, umjesto da se zgrada i zemljište prodaju za izgradnju stambenog bloka. Možda je ovo bio Banksyjev obol toj borbi za lokalni umjetnički centar.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar