Old Pilot’s Gin, hrvatski craft gin proizveden korištenjem isključivo hrvatskih biljaka Mediterana i kontinentalnog dijela Hrvatske, potukao je usred Londona sve ostale svjetske proizvođače , te je pglašen je najboljim na svijetu, i to na najprestižnijem svjetskom natjecanju na kojem je sudjelovalo 800 svjetskih brandova gina.

Njihov veliki svjetski uspjeh čini još većim činjenica da je ovo prvi put, da je na ovako važnom natjecanju, pobjedu nadmoćno odnio jedan hrvatski proizvod.

International World Spirit Competition jedno je od najvećih svjetskih natjecanja u kvaliteti vina i destilata, a osnovano je 1969. Svjetski proizvođači vina i destilata prijavljuju svoje najbolje proizvode svake godine kako bi ih ocijenili najbolji suci na svijetu, svaki prema svojoj specijalnosti (crna vina, whiskey, gin, rum, itd). Svaki proizvođač prijavljuje svoj proizvod u “kategoriju” u kojoj se isto natječe (npr. Single Malt Whiskey, Vodka, London Dry Gin, Contemporary Gin, ….).

Foto: Dean Zulić

Natjecanje se odvija “na slijepo” i suci ne znaju tko je piće proizveo niti kako se isto zove. Svaki sudac boduje proizvod te ukupni broj bodova predstavlja krajnju ocjenu/nagradu. Suci su najpoznatija imena industrije pića, vodeći Master Distillers (glavni destileri) najpoznatijih svjetskih brandova.

Sve zlatne medalje (koju je dobio i Old Pilot’s Gin) idu na još jednu evaluaciju od tzv. “Judging Committee” koji još jednom potvrđuje ili odbacuje zlatnu medalju. Sve zlatne medalje idu u posebni dio natjecanja i među njima se bira “pobjednik kategorije” tj. “najbolji od najboljih”. Taj proizvod dobiva titulu “IWSC Trophy” i predstavlja najbolji proizvod u kategoriji te godine. Trofej se dodjeljuje samo jednom proizvodu za tu godinu.

Ove godine je titulu “najboljeg London Dry Gina na svijetu” – IWSC 2019 Trophy – London Dry Gin dobio Old Pilot’s Gin. Nije prvi put da hrvatski proizvođači sudjeluju na ovom natjecanju sa svojim vinima i destilatima, ali je ovo prvi put u povijesti da je titulu najboljeg destilata u nekoj kategoriji osvojio proizvod iz Hrvatske. Priznanje je utoliko veliko jer je hrvatski gin pobijedio, usred Londona, sve ostale svjetske proizvođače London Dry kategorije, a u natjecanju je sudjelovalo 800 svjetskih brandova gina.

Foto: Dean Zulić

Na svijetu su dva takva natjecanja koja se međusobno nadmeću u ekskluzivnosti, kvaliteti sudaca, najpoznatijim imenima na svjetskoj sceni pića: International World Spirit Competition (IWSC) i San Francisco World Spirit Competition (SFWSC). Oba natjecanja nazivaju se još i “Oscar industrije pića”.

Zanimljiva je i činjenica da je Old Pilot’s osvojio „oba Oscara“, odnosno zlatne medalje na dva najznačajnija natjecanja, uz brojne druge nagrade i priznanja. A sreću i ponos nakon dobivanja ovako važne nagrade nisu krili Hrvoje Bušić i Tomislav Anadolac, dvojac koji stoji iza Old Pilot’s priče.

“Već dva dana skačemo od sreće i ne skidamo osmijeh sa lica. Nadali smo se nagradi ali bismo lagali kada bismo rekli da ćemo osvojiti titulu “najboljeg gina na svijetu”. Mislim da to u današnjoj konkurenciji i veličini tržišta nitko ne može “znati” ili “očekivati”. Izuzetno smo sretni da smo osvojili zlatnu medalju na dva najvažnija i najprestižnija svjetska natjecanja na svijetu (Oscars for Boose) i time pokazali da se sa predanošću, znanjem, ljubavlju i strašću mogu postići vrhunski, svjetski rezultati pa čak i u Hrvatskoj. Neizmjerno smo zahvalni svima koji su, na našem samom početku, vjerovali u nas, podržavali nas i gurali naprijed (i vi ste među njima). Nagrade nam pokazuju da smo na dobrom putu i ohrabruju nas u razvijanju novih proizvoda. Sretni smo što nam se otvaraju vrata svjetskog tržišta i nadamo se zdravom rastu i izvozu prvo u EU a zatim i na druge kontinente. Već imamo pozive za suradnju iz SAD-a, Kanade, Australije, Danske, Njemačke… Ovu nagradu smatramo zajedničkim, hrvatskim uspjehom jer bez naših travara i OPG-ova koji su nam osigurali kvalitetnu sirovinu za proizvodnju, tvrtki partnera ali i podrške administracije i Ministarstava RH sve ovo ne bi bilo moguće”, izjavio je hrvatski dvojac koji stoji iza ovog svjetskog uspjeha.

Foto: Dean Zulić

Ova dvojica pilota (otud i simboličan naziv Old Pilot’s Gin) oduvijek su bili zaljubljenici u destilate, stoga su prije nekoliko godina hrabro krenuli u ovaj pothvat. Kako bi bili sigurni da će proizvesti zaista sjajan proizvod, Hrvoje je na početku same priče otišao na školovanje u Nizozemsku, koja je upravo kolijevka gina, gdje je postao certificirani destiler.

Posebnost njihovog premium gina leži u činjenici da je u potpunosti napravljen od najkvalitetnijih hrvatskih sastojaka, kao što su lavanda s Hvara, borovica iz Otočca, anđelika iz Like, naranča iz Opuzena, list masline s Biokova i kadulja s Velebita.

Prilikom proizvodnje prvo rade ekstrakte navedenih aroma, koje sami proizvode u svojoj destileriji te ih potom destiliraju i pretvaraju u vrhunski premium gin. Cjelokupan proces odlikuje njihov ručni rad, od spomenute destilacije preko odležavanja, punjenja do etiketiranja i zatvaranja voskom. Najbolji svjetski gin i dalje marljivo proizvode u maloj hi-tech destileriji na Rudešu, opremljenom iStill tehnologijom, koja trenutno predstavlja revoluciju i inovaciju u tehnologiji proizvodnje destilata.

Ova nevjerojatna i inspirativna priča dokaz je kako, uz puno rada, truda, volje i ljubavi, rezultat zasigurno neće izostati. Veliki svjetski uspjeh malog proizvođača uspjeh je cijele Hrvatske. Dečki iz Old Pilot’s Gina najavljuju neke nove i uzbudljive projekte u vrlo bliskoj budućnosti, za koje već predviđamo odličan uspjeh.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar