Dodijeljene su godišnje nagrade i priznanja za postignuća u likovnoj umjetnosti 2023. godini u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija.

Uz svečanost dodjele nagrada postavljena je izložba ovogodišnjih laureata, a to su::

  • za ŽIVOTNO DJELO: DALIBOR MARTINIS, transmedijalni i video umjetnik
  • za NAJBOLJU IZLOŽBU: LEA VIDAKOVIĆ, vizualna umjetnica i animatorica za izložbu „Obiteljski portret„ u Galeriji Prsten, Zagreb
  • za NAJBOLJEG MLADOG UMJETNIKA: MATEJ VUKOVIĆ, akademski kipar
  • za POSEBAN DOPRINOS LIKOVNOJ UMJETNOSTI: ZVONKO MAKOVIĆ, kustos i povjesničar umjetnosti

Odbor za dodjelu likovnih nagrada HDLU-a djelovao je u sastavu Zlatan Vrkljan, Ivana Fischer, Grgur Akrap, Mia Maraković i Fedor Vučemilović, a nagrade su svečano uručili ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, predsjednik HDLU-a Tomislav Buntak i ravnateljica HDLU-a Ivana Andabaka.

Ne umanjujući zasluge odabranih laureata, moramo izdvojiti Zvonka Makovića i skrenuti pažnju našim čitateljima koji prate urbanu umjetnost, graffite i street art da je prof. Maković bio prva osoba koja dolazi iz akademskih krugova, a koja je još u osamdesetima počela pratiti graffiti art scenu.

Fotograf: Juraj Vuglač

Smatramo da je uz prve iskre graffiti i hip-hop kulture, odnosno filmove koji su se prikazivali u kinima te radio emisije koje prate hip-hop muziku Slavena Balena, upravo Zvonko Maković svojim putovanjima u New York, Minhen ili Berlin te dokumentiranjem oslikanih zidova i vlakova kao i svojim daljnjim angažmanom publiciranjem i predavanjima navedenih tema na Filozofskom fakultetu dao svoj nemjerljiv doprinos tadašnjoj, ali i današnjoj graffiti i street art sceni.

Fotograf: Juraj Vuglač

Ističemo 1. broj časopisa Quorum iz 1988. gdje se po prvi puta puno šire obrađuje tema graffita, a koju je uredio prof. Maković.

Sve čestitke i sa naše strane Profesore!!!

 Tekst: PROMO HDLU i Urbano.HR/K.G.

Fotograf: Juraj Vuglač

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar