Trebamo li uopće objašnjavati tko su Tom i Jerry? Stvarno? No dobro, za one rođene nakon 90-tih i kasnije evo kratke povijesti jednog od najpoznatijih crtića svih vremena. Kao prvo, premijera ove američke animirane serije održana je upravo na današnji dan (10. veljače) 1940. godine.

(FOTO: Taku Inoue)

Projekt je nastao u studiju Metro-Goldwyn-Mayer, a tvorci slavnog crtića bili su nadaleko poznati William Hanna i Joseph Barbera. Ukupno je snimljena 161 epizoda, od koji 114 u razdoblju od spomenute premijere 1940. do 1958. godine. Ostatak je snimljen između 1963. i 1967. godine.

(FOTO: Taku Inoue)

Animirana serija je usredotočena na prijateljstvo, odnosno rivalstvo između naslovnih likova, mačka Toma i miša Jerryja. Njih su dvojica uvijek ulazili u svakakve urnebesne situacije, što je obično rezultiralo time da se Tom ozlijedio na neki smiješan način (ponekad i Jerry). Na primjer, pegla mu padne na glavu i preoblikuje ju u – peglu ili mu se slično dogodi nakon jakog udarca tavom u glavu.

(FOTO: Taku Inoue)

To je inspiriralo japanskog umjetnika Takua Inouea da stvori niz urnebesnih skulptura temeljenih upravo na ‘bolnim’ nezgodama Toma i Jerryja iz crtića. I iz hobija izrađuje ove male skulpture koje prikazuju uglavnom Tomove smiješne neuspjehe.

(FOTO: Taku Inoue)

“Mnogo ljudi ih je vidjelo (moje skulpture) i jako sam iznenađen pozitivnom reakcijom. S oduševljenjem komentiraju i gledaju. Tom i Jerry imali su velik utjecaj i na moje djetinjstvo, to definitivno potiče moj kreativni rad”, objasnio je 37-godišnji japanski umjetnik.

FOTO: Taku Inoue:

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar