Primjerak albuma Johna Lennona i Yoko Ono “Double Fantasy”, koji je slavni član Beatlesa potpisao svojem ubojici Marku Davidu Champanu samo pet sati prije nego što će ga Chapman usmrtiti, ponovno će ići na dražbu, a očekuje se da će ovoga puta taj ‘komadić’ glazbene povijest dosegnuti cijenu od čak dva milijuna dolara.

Zanimljivo je pratiti kako je rasla vrijednost tog potpisanog albuma koji je objavljen samo tri tjedna prije nego što je Lennon ubijen. Prvi put je prodan 1999. godine za samo 150.000 dolara, da bi do 2010. njegova vrijednost porasla gotovo 6 puta na 850.000 dolara.

Prije tri godine na aukciji predviđena cijena je bila oko 1,5 milijuna dolara, a očekivanja od prodaje ovog pomalo morbidnog djelića povijesti rock and rolla na najnovijoj aukciji kreću se oko 2 milijuna dolara. Album će na dražbu ponuditi tvrtka Goldin Auctions.

Fotografija Lennona i Yoko Ono. John se na omotnici albuma potpisao na njezin vrat zajedno s natpisom “1980”

Razlog ‘slave’ ovog albuma leži u činjenici da je 8. prosinca 1980. godine oko 5 sati popodne Mark David Chapman ispred Lennonove zgrade dočekao slavnog glazbenik i dobio njegov autogram na omotnicu albuma “Double Fantasy”.

Ubojica je potom čekao pet sati čekao pred kućom da se Lennon vrati te ga je upucao četiri puta u leđa. Chapmanu, koji služni kaznu doživotnog zatvora s mogućnošću pomilovanja, upravo je nedavno 11. put odbijen zahtjev za uvjetni otpust.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar