Igraće konzole su prošle daleki put od 1989. i originalnog Game Boyja. Danas njegov dizajn izgleda šarmantno i sve je češće predmet „retro“ kolekcija, a sve se manje na njemu igraju igrice.

Ako ste se ikada igrali na ovoj spravici, sigurno se sjećate zaslona u sivim tonovima, no danas stare igrice polako dobivaju boju. Zahvaljujući hakerima poput Ivana „toruzz“ Delgada, otkriva se potpuno novi svijet starih igrica.

Poput mnogih hakera, toruzz je od mladih dana opsjednut klasičnim igricama što ga je dovelo do ROM-hacking zajednice. No kada je otkrio Drennov dodatak za boju za Pokemon Red, pronašao je svoju nišu.

Prvi projekt kojeg se uhvatio bio je koloriziranje The Frog From Whom The Bell Tolls, manje poznate igrice koja je izašla samo u Japanu. Kako bi uopće mogao dodati boju, prvo je morao dobro upoznati Game Boyjev assembly kod (poznat kao ASM) i mnoge debugging metode. Danas je najpoznatiji po svojem paketu boja za Super Mario Land te za nastavak Super Mario Land 2. Six Golden Coins.

Unatoč popularnosti ovih dodataka, mnogo poznatih Game Boy igrica još uvijek ostaju u svojem sivom formatu. Toruzz kaže kako bi ih rado sve obojao, samo kada bi imao vremena. Sljedeći projekt mu je Donkey Kong ’94., za koju navodi kako mu je najdraža igrica.

Ovim projektima Toruzz se nada inspirirati druge da se okušaju u hakiranju. Neke od najuspješnijih obojenih igrica su Marc Robledov Snoopy Magic Show DX, EJR Taimeov Metroid 2: Return of Samus i Marcov nadolazeći Mega Man World 5 DX, a još ih je mnogo u izradi.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!

Ostavi komentar