Kulturno umjetnička udruga Akt iz Opatije uredila je zidove na dječjem igralištu parkića u Rijeci, ulica Fiorella La Guardie 3b. Voditeljica projekta i autorica oslikanih murala je Riječanka Sandra Vučetić, članica KUU Akt te Eric Derocchi iz Vodnjana, autor oslikane metalne ploče koja se nalazi u parku.

Cilj ove hvalevrijedne akcije bio je urediti zapuštenu gradsku površinu koja je prvenstveno namijenjena boravku djece te time pridonijeti zajednici na način da to mjesto postane ugodno za boravak i razonodu posjetitelja. Zidovi i metalna ploča u parku su bili pošarani i djelovali su kao da traže osvježenje i neku poticajnu i maštovitu priču.

(FOTO: Sandra Vučetić)

Kao inspiracija ovom street art – graffiterskom spoju poslužilo je aktualno godišnje doba, a to je proljeće pa zidovi vrve cvijećem, lišćem, kišom (koja ih je umnogome ometala u radu).

(FOTO: Sandra Vučetić)

Na jednom od zidova naslikana je djevojčica duge i valovite kose koja u ruci drži malog preplašenog mačića. Autorica uratka, Sandra Vučetić, imala je ideju prikazati empatiju, mirnoću i sigurnost koja krasi djevojčicu prikazavši na taj način djelovanje ljudskog bića koje je spremno pružiti pomoć i brinuti se, voljeti životinje i na taj način oplemeniti sebe za tu i sve druge situacije u životu koje čovjeka čine dobrim i spremnim za djelovanje kada je njegova pomoć, ljubav i sigurnost potrebna.

(FOTO: Sandra Vučetić)

Graffiter Eric Derocchi oslikao je metalnu ploču, a kao inspiracija poslužio mu je svemir i poticaj je za maštanje o dalekim i nepoznatim prostranstvima koje čovjeka uvijek intrigiraju.

Ideja za akciju osikavanja parkića došla je jer su autori uvidjeli zapuštenost tog mjesta, konkretno zidova, te su se odlučili reagirati i napraviti nešto za dobrobit zajednice.

(FOTO: Sandra Vučetić)

Putem Udruge Akt osmislili su, napisali i prijavili projekt pod nazivom Street Art park Pomerio na natječaju kojeg je objavio Poslovni klub PartneRi koncem prošle godine.

(FOTO: Sandra Vučetić)

Od 23 prijavljenih projekata odabrano je svega 5, a među njima i ovaj projekt za oslikavanje zidova na dječjem igralištu na Pomeriu. Vrijednost cijelog projekta iznosila je 8.000,00 kn, Poslovni klub PartneRi financijski je potpomogao projekt u iznosu od 50%, a ostalih 50%  podržale su u donatorskoj akcji tvrtke:  Adricom, Bauhaus Rijeka, Pruša reklame, Daman, Fortis Labor iz Zagreba te još dvije tvrtke koje su poželjele ostati anonimne.

“Nadamo se da će gradske vlasti i donatori ovakvih i sličnih projekata i dalje imati volje i želje za uređenjem javnih gradskih površina s ciljem da se pridonese ugodnijem boravku žitelja grada. Zahvaljujemo se svim našim donatorima, prvenstveno Poslovnom klubu PartneRi koji su prepoznali vrijednost projekta za dobrobit zajednice, Gradu Rijeci, MO Brajda-Dolac i svim posjetiteljima parka koji su dali podršku i pohvale te pomogli i okušali se u izazovu oslikavanja zidova na Pomeriu”, poruka je autora pojekta.

(FOTO: Sandra Vučetić)

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar