Ako ste rođeni nakon 1995. godine, vrlo je izgledno da nikada u životu niste vidjeli telefonsku govornicu. Već sredinom 1990-ih u većini država svijeta one su postale rijetka pojava, relikt prošlih vremena i turistička atrakcija, nego što su stvarno bile u primjeni.

A nekad ste ih mogli pronaći pored gotovo svake trgovine, na svakom većem trgu ili kod benzinskih postaja i restorana. Bile su u upotrebi gotovo cijelo stoljeće, no dolaskom mobilnih telefona njihova je uloga naglo opala, pa su polako nestale iz svakodnevnog života.

FOTO: Facebook

Osim, naravno, u Japanu gdje su im pronašli sasvim novu funkciju! Grupa studenata umjetnosti, koji su se prozvali “Kingyobu”, već početkom 2011. godine stvorili su niz vrlo posebnih akvarija za zlatne ribice i počeli ih postavljati širom Osake.

FOTO: Facebook

Kreativni studenti uzeli su retro telefonske govornice koje su potom pretvorili u akvarije za zlatne ribice, pa otud i naziv grupe “Kingyobu”, što u slobodnom prijevodu znači “klub zlatnih ribica”.

FOTO: Facebook

Bilo je to iznenađenje i za mlade i za starije generacije jer mladi nikad prije nisu vidjeli telefonske govornice, a stariji nikada nisu vidjeli ovakve akvarije. I jedni i drugi nisu mogli prestati buljiti u njih jer su u isto vrijeme bile toliko kreativne i toliko zapanjujuće.

Sama zlatna ribica posebno je cijenjena i ima ‘čarobno’ mjesto u japanskoj kulturi kao simbol bogatstva i sreće. Kao što možete vidjeti na ovim fotografijama, čini se da ljudi tamo zaista uživaju gledajući ove akvarije zlatnih ribica kojih je s godinama sve više i više.

KRATKA POVIJEST TELEFONSKIH GOVORNICA

Za one koji žele znati više, recimo da je prva telefonska govornica na svijetu pod nazivom “Fernsprechkiosk” otvorena 12. siječnja 1881. na Potsdamer Platzu u Berlin. Za njezino korištenje bilo je potrebno kupiti ulaznicu (papirnatu kartu) nazvanu “Telefonbillet”, što vam je omogućilo nekoliko minuta razgovora. Osam godina kasnije ulaznicu je zamijenio telefon na kovanice.

Za izum telefonske govornice u Sjedinjenim Državama 1889. godine zaslužan je William Gray. Prva telefonska govornica u Engleskoj vjerojatno je postavljena u blizini Staple Inna u Londonu u svibnju 1903. godine.

FOTO: Facebook

Ekspanzija telefonskih govornica diljem svijeta trajala je do 1970-ih, a sredinom 1990-ih i procvatom mobilnih telefona lagano je počelo njihovo uklanjanje. To je uzelo maha nakon 2010-ih, da bi danas u većini zemalja potpuno nestale, a tamo gdje postoje trenutno su turistička atrakcija za generaciju Z ili – akvarij za zlatne ribice.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar