Projekt “Dún Laoghaire Anseo”, koje je financiralo Vijeće okruga Dún Laoghaire Rathdown u Dublinu, uz pomoć programa Creative Ireland, okupio je na jednom mjestu čak 14 talentiranih umjetnika koji su na zidovima i zgradama tog kvarta oslikali svoju interpretaciju “suštine grada”.

Ulični umjetnici upravo su dovršili niz velikih murala koji odražavaju pomorsko naslijeđe Dúna Laoghairea, njegove lokalne legende i divlje životinje koje nastanjuju ovaj lučki okrug glavnog irskog grada.

(FOTO: Tiwtter | Dún Laoghaire Town)

James Earley, jedan od umjetnika koji su sudjelovali u ovom projektu, rekao je: “Ovakav projekt jedan je od načina na koji se mjesto može vrlo brzo transformirati. Sada imamo sva ta različita umjetnička djela ‘prošarana’ oko Dúna Laoghairea. I to omogućuje stanovnicima da rade i djeluju u prostoru na potpuno drugačiji način. Murali postaju znamenitosti kvarta i definitivno pridonose većoj razini kulture. A to je pristupačna kultura”.

(FOTO: Tiwtter | Dún Laoghaire Town)

Druga se umjetnica, Mariana Duarte Santos iz Portugala, složila da su murali donijeli novu živost gradu.

“Mislim da donose puno znatiželje, kako za mještane, tako i za posjetitelje. Tjeraju ljude da se zaustave i razmisle i pogledaju svakoj djelo. Sjajno je i što su svi ti murali povezani s ovim mjesto”, rekla je talentirana Portugalka.

(FOTO: Tiwtter | Dún Laoghaire Town)

Inače, Anseo je irska riječ za “ovdje”, a organizatori projekta “Dún Laoghaire Anseo” kažu da je galerija na otvorenom njihov način da svima daju do znanja kako nakon svega što se događalo tijekom prošle godine – život ide dalje.

(FOTO: Tiwtter | Dún Laoghaire Town)
(FOTO: Tiwtter | Dún Laoghaire Town)

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar