Nakon što je svojim djelom “La Ferita” iliti “Rana”, muralom koji izgledom oponaša duboku, otvorenu posjekotinu, otvorio fasadu palače Strozzi u Firenci, poznati francuski ulični umjetnik JR vratio se u Italiju, ovaj put u glavni grad.

Domaćin njegovog najnovijeg umjetničkog pothvata je renesansna palača Farnese (Palazzo Farnese), sjedište francuskog veleposlanstva u Rimu na čijoj se fasadi u utorak navečer pojavio neobičan mural u (nepogrešivom) stilu uličnog umjetnika JR-a ili pravim imenom Jeana Renéa.

(FOTO: Twitter)

Zapravo, pojavio se anamorfni kolaž koji, kao i kod njegovog firentinskog uličnog djela, pokazuje prolaznicima unutrašnjost impozantne renesansne zgrade.

Ogromna pukotina u zidu pročelja omogućuje gledatelju da se divi reprodukciji predvorja ove renesansne palače s divnim bačvastim svodovima, dorskim stupovima i velikim kipom Herkula.

(FOTO: Twitter)

Palača Farnese trenutno prolazi kroz jedan od (naj)značajnijih restauratorskih zahvata usmjerenih na vraćanje izvorne ljepote koju su joj donijela četvorica slavnih arhitekata i projektanata ove zgrade: Antonio da Sangallo mlađi, Michelangelo, Vignola i Giacomo della Porta, a radovi bi trebali biti gotovi 2025. godine.

Izvorni izgled Palazzo Farnese

Prije početka restauratorskih radova bilo je najavljeno da će “tijekom obnove nekoliko umjetnika biti pozvano da rade izravno na zidovima zgrade kako bi javnosti ponudili svoju reinterpretaciju Palazzo Farnese i umjetničkih djela koja su sudjelovala u njezinoj povijest”.

Pariški street art umjetnik JR očito je jedan od kreativaca koji se odazvao pozivu za poboljšanje ove povijesne građevine, a njegova umjetnička instalacija pruža prolaznicima kratak uvid u to kako bi zgrada izgledala kada bi se otrgnuo dio vanjskog zida, odnosno pročelja.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar