Platforma za uličnu umjetnost “All City Canvas”, koja široj publici redovito predstavlja najbolje primjere urbane kreativnosti iz cijelog svijeta, odabrala je TOP 5 murala za studeni 2020. Smjestite se udobno i uživajte u ovom mjesečnom izboru jer su radovi jednostavno nevjerojatni!

1. Innerfields / Tbilisi, Gruzija

Na vrhu popisa je rad njemačke umjetničke grupe Innerfields u jednoj od najprometnijih ulica glavnog gruzijskog grada. Mural se nalazi na bočnom zidu zgrade Međunarodnog sveučilišta Kutaisi i nastao je tijekom Tbilisi Mural Festa 2019.

(FOTO: Innerfileds/Tbilisi)

Rad pod nazivom “Život u zlatnom kavezu” ostvario je snažan doprinos na umjetnički festival koji je za cilj imao preobraziti glavni grad Gruzije u izložbeni prostor na otvorenom. Sam naziv murala u sebi nosi metaforu – slika predstavlja našu ovisnost o tehnologiji.

Dokaz je tome čovjek koji je zaključan u zlatnom kavezu i u rukama drži mobitel. Na glavi su mu slušalice, a na licu nosi tamne naočale i masku, kao simbol nove stvarnosti u kojoj živimo. Izvan kaveza je ptica koja razmišlja o ljudskom zatočeništvu, a ključ koji otvara kavez visi joj u kljunu. Upravo je to metafora o kojoj djelo govori.

2. Murmure Street / Bayonne, Francuska

Djelo francuskog umjetničkog dvojca Murmure Street nastalo je tijekom festivala Point de Vue koji se u listopadu održao u francuskom gradu Bayonneu. Mural pod nazivom “Dung Beetle” dio je serije radova zanimljivog imena “Garb-age” koja je fokusirana na različita gledišta o upotrebi vreća za smeće.

(FOTO: Murmure Street / Bayonne)

Na temelju ove ideje, francuski duo je naslikao siluetu crnog kornjaša, kukca koji je bitan za naš ekosustav zbog svoje sposobnosti recikliranja izmeta pridonoseći time plodnosti tla. Na muralu ovaj balegar svojim sitnim nogama gura vreću za smeće, čime su autori htjeli naglasiti pretjeranu potrošnju i širenje otpada u našem životnom okruženju.

3. Mona Caron / Sao Paulo, Brazil

U samom srcu Sao Paula švicarska umjetnica Mona Caron, koja inače živi i radi u San Franciscu (kakva kombinacija op.a.), napravila je prekrasan mural na bočnoj strani nebodera s više od 15 katova.

(FOTO: Mona Caron / Sao Paulo)

Ideja se rodila nakon što je lokalni street art majstor Mauro Sergio Neri da Silva slikao suprotni dio zgrade, pa je odmah pozvao umjetnicu da nacrta svoje djelo kako bi zajedno (s)tvorili neku vrstu Jin i Janga.

Zbog toga je Mona Caron stvorila vrlo introspektivan mural u kojem vidimo lik muškarca s kosom koja oponaša korijenje drveta. Simbolički rad prikazuje “djelić prirode koji ostaje, i to u činu zaštite i brige s ljubavlju”, objašnjava umjetnica.

(FOTO: INTI / Napulj)
4. INTI / Napulj, Italija

Među najbolje murale ušao je i rad vizualnog umjetnika iz čileanskog Valparaísa INTI-ja koji je u talijanskom gradu Napulju završio svoj najnoviji mural “Polvere di Stelle”.

Ovaj mural je nastao u suradnji s regijom Campania i zakladom Jorit, a na njemu je prikazana žena koja predstavljalik Djevice Marije. INTI je na ovom radu napravio i niz zanimljivih detalja, pa tako žena u jednoj ruci drži tajanstveni simbol, dok u drugoj ruci vidimo Mjesec.

(FOTO: Polvere di Stella / INTI)

Oko glave joj je traka s natpisom “Stardust” iliti na talijanskom “polvere di stelle”. Donji dio tijela je sačinjen od niza malih galaksija ili kako njezino ime samo govori – zvjezdane prašine, a sve je uokvireno trokutom, dok oltarna slika sa simbolima krasi pozadinu.

5. Vitalij Carenkov / Čeljabinsk, Rusija

Za kraj ovog TOP 5 popisa murala iz mjeseca studenoga ostavili smo djelo zanimljivog umjetnika Vitalija Carenkova koji je napravio za festival “Urban Morphogenesis” u ruskom gradu Čeljabinsku. Da bi naslikao taj mural, umjetnik je zauzeo cijelu bočnu stranu ogromne stambene zgrade. Djelo se zove “Ljubav prema prirodi” i predstavlja spoj između prirodnog i umjetnog svijeta.

(FOTO: Vitaly Tsarenkov / Chelyabinsk)

Carenkov je geometrijskim oblicima i mnogim bojama dao život muralu na kojem se posebno cijene životinje i cvijeće, ali onda odjednom dolazi do nagle promjene kada se na slici pojave zgrade, automobili i ceste. Poruka ovog djela je svojevrsni poziv na buđenje svim ljudskim bićima da postanu svjesni svojih postupaka i shvate kako imaju ozbiljan utjecaj na zdravlje planeta.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar