Posljednjih se godina street art umjetnost širi Hrvatskoj. Sve je više pojedinaca i umjetničkih kolektiva zaslužno za uljepšavanje oronulih pročelja i zgrada diljem hrvatrskih gradova, a najnoviji primjer dolazi nam iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Ulice Ploča od prošlog su tjedna bogatije za novi veliki mural koji potpisuje mlada i talentirana umjetnica Tea Jurišić. Projekt je to koji je Grad Ploče realizirao u suradnji s kolektivom Graffiti na gradele i koji je odmah naišao na pozitivne reakcije građana, piše Dubrovački Dnevnik.

Timelapse / Izrada murala autorice Tee Jurišić u Nazorovoj ulici u Pločama

Ovo umjetničko djelo se proteže na oko 200m2 pročelja zgrade u Nazorovoj ulici. Njime dominiraju lokalne boje neretvanskog kraja – plava, zelena i narančasta. Izgled murala samostalno je osmislila autorica koja je povezala prepoznatljive simbole – tok rijeke Neretve, agrume i kitesurfing. Kitesurferu s murala je kao jedro poslužila kriška mandarine, a kao daska – list mandarine.

FOTO: Tea Jurišić

FOTO: Tea Jurišić

FOTO: Tea Jurišić

“Od svih gradova u kojima sam gostovala, Ploče su na mene ostavile dojam najgostoljubivijeg i skroz sam promijenila percepciju grada kroz koji bih inače samo prošla putujući negdje drugdje. Reakcije prolaznika su bile odlične. Bili su jako znatiželjni, a čim su vidjeli prve obrise dovikivali su mi s odobravanjem što me potaknulo na produktivniji rad. Ljudi su bili fantastični, predragi… Predstavnik stanara zgrade na kojoj sam radila, Veselko i njegova žena Vesna, svaki dan su mi kuhali ručak, donosili kavu, kolače… Svi su me pitali treba li mi što, a neki nisu ni pitali nego bi samo donijeli. Osjećala sam se kao superstar! Posjetila sam još nekoliko stanara zgrade, a ovih pet dana je prošlo prebrzo i žao mi je što je tako brzo bilo gotovo”, rekla je Tea Jurišić, hrvatska umjetnica s trenutno švicarskom adresom, prenosi Dubrovački Dnevnik.

Foto: Dubrovački Dnevnik

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar