‘Kakav panj’ česta je rečenica kojom izražavamo nezadovoljstvo ružnim ponašanjem ili lošom akcijom neke određene osobe, no u ovoj priču koju vam donosimo osoba koju smo nazvali ‘panjem’ zaslužuje dospjeti na naslovnice kao primjer nevjerojatne motivacije, ustrajnosti i hrabrosti.

38-godišnji Zagrepčanin, Marin Zovko u zadnjih je 100 dana prehodao čitavu Hrvatsku preko svih njenih najisturenijih točaka. Propješačio je nevjerojatnih 2282 kilometara i time u jednom potezu prehodao, ne jednu, već obje Hrvatske dugometražne staze, Croatian Long Distance Trail i Via Adriaticu.

Prehodavši putem Gorski kotar, Učku, Velebit, Dinaru i još stotinjak planinskih vrhova, Marin je ukupno popeo preko 50 kilometara visinske razlike. Čisto radi usporedbe, to je kao da se skoro 6 puta osvoji Mt. Everest.

FOTO: Instagram profil

Marin je dnevno prelazio prosječno 25, a nekad je to bilo i preko 40 kilometara uključujući strme uspone i višesatna spuštanja. Radi se često o teškim vremenskim i terenskim uvjetima, nadljudskim naporima te dugim razdobljima tišine, bez ikoga da podijeli svoje misli, frustracije ili posebno lijepe trenutke.

Kako bi stekao kondiciju, tijekom karantene, Marin je mjesecima hodao gdje god je išao, i po nekoliko sati dnevno, ali za ovakav poduhvat nije se zapravo moguće pripremiti.

“Blato, kiša, vjetar, ekstremne vrućine, 3 para tenisica, hladne noći u šatoru – sve se isplatilo. Vidio sam čudesa divljine kakva nisam mogao ni sanjati. Naša zemlja je nevjerojatno lijepa, često sam ostajao bez daha”, prepričava Marin trenutke iz avanture života.

FOTO: Instagram profil

A sad se vraćamo na početak priče i objašnjanju ‘panjeva’. Naime, veliku podršku u ovom pothvatu Marin je primio iz planinarskog društva “Panj”, čiji je aktivni član, ali i kolega iz tvrtke u OiV u kojoj je zaposlen kao informatički tehničar.

“Želio bih zahvaliti svim ljudima koje sam susretao putem, koji su me ugrijali, nahranili, udomili i redom ispunili srce gostoljubivošću i moralnom podrškom. Otišao sam daleko od civilizacije, ali u svim krajevima Hrvatske, naišao sam na dobre i srdačne ljude”, poručuje 38-godišnji Zagrepčanin.

Marin Zovko na kraju avanture, na rtu Prevlaka

Marin je trenutno na rtu Prevlaka, gdje je završila njegova višemjesečna avantura, a u uskoro se sprema vratiti u Zagreb.

“Veselim se što ću nakon dugo vremena vidjeti svoje, ali betonska džungla me ne veseli. U prirodi sam pronašao svoju slobodu”, zaključio je.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar