Nema sumnje da je gotovo svima poznata slavna priča o misiji Apollo XI iz srpnja 1969. godine. Brojne su legende nastale oko pothvata američkih astronauta Neila Armstronga i Buzza Aldrina te njihove svemirske šetnje po Mjesecu, no malo je poznato da ih je na to mjesto doveo genijalni um jedne žene.

Margaret Hamilton vrsna je matematičarka i pionirka računalne znanosti koja je sa svojim timom razvijala softvere u letjelicama iz NASA-ina programa Apollo. Među ostalima, njezin je rad bio ključan i za misiju Apollo XI iz 1969. godine, pa se može reći da je ova danas 84-godišnja američka znanstvenica zaslužna što su Armstrong i Aldrin hodali po Mjesecu.

Margaret Heafield Hamilton je u to vrijeme bila direktorica Sektora softverskog inženjeringa MIT-jevog (Massachusetts Institute of Technology) instrumentacijskog laboratorija u kojem su se razvijali softveri za svemirske letjelice iz Apollo programa.

Margaret Hamilton iz vremena Apollo Moon misija

Kasnije je osnovala dvije softverske kompanije – Higher Order Software (1976.) te Hamilton Technologies (1986.), a smatraju je jednom od najzaslužnijih osoba koje su smislile kovanicu – “softverski inženjering”. Prije četiri godine je od Baracka Obame primila Predsjedničko odličje slobode za svoj rad na razvoju softvera za letove iz NASA-ine misije “Apollo Moon“.

Za one koji žele znati više, u ovom videu možete saznati kako su Margaret Hamilton i njezin tim inženjera napravili softver za misiju Apollo 11 zahvaljujući kojoj je čovječanstvo napravilo “veliki korak” i osvojilo Mjesec.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar