Hashtag #NosiCrveno širi se društvenim mrežama i najavljuje prvi hrvatski „Dan crvenih haljina“. Prvi petak u veljači odjenite nešto crveno i podržite ovu hvalevrijednu akciju.

Moždani udar u žena tema je o kojoj se malo priča i o kojoj se malo zna. Žene koje su doživjele moždani udar biti će zapostavljene u istraživanjima o toj bolesti, a moždani udar kada ga doživi žena teže se i kasnije prepoznaje i liječi.

Svake će godine dvostruko više žena umrijeti od moždanog udara nego od raka dojke, a broj oboljelih žena od ove opake bolesti će se višestruko uvećavati.

Ti su razlozi naveli četiri žene da krenu u borbu protiv opakog protivnika – moždanog udara, a u toj borbi pridružilo im se deset žena koje su preboljele moždani udar i deset plemenitih hrvatskih dizajnera!

One žele upozoriti, ali i educirati javnost o značaju moždanog udara u ovoj populaciji, a u tom su im nastojanju nesebično pomogle same žene koje su doživjele moždani udar i deset hrvatskih dizajnera.

Prvi petak u veljači odjenite nešto crveno i podržite prvi hrvatski „Dan crvenih haljina“

Neurologinje Arijana Lovrenčić-Huzjan, Zdravka Poljaković i Vesna Matijević i logopetkinja Dinah Vodanović neumorno rade na organizaciji „Dana crvenih haljina“ koji započinje edukativnim štandovima za građanstvo koji će biti postavljeni 28. veljače u trgovačkim centrima City Center One West, Arena Centar i Garden Mall, a završava svečanim obilježavanjem 1. veljače u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Svečano obilježavanje vodit će Karmela Vukov Colić, a uz glazbene goste Ines Lovrić, Antonellu Malis, Davida Metelkova i Zdenku Kovačiček, zvijezde večeri biti će deset žena koje su preboljele moždani udar.

One će nositi crvene kreacije koje su im za ovu prigodu kreirali i darivali Martina Felja, Lana Puljić, Ivica Skoko, Andrijana Subotić Pjajčik, Igor Dobranić, Božica Medić-Juraković, Ivan Friščić, Martina Herak, Iva Karačić i modna kuća Nebo.

Hvalevrijednoj akciji se sa svojim kolegama i kolegicama pridružila
hrvatska modna dizajnerica Lana Puljić

Predsjednica Hrvatskog neurološkog društva i članica organizacijskog odbora „Dana crvenih haljina“ prof. dr sc. Zdravka Poljaković ističe važnost ove akcije zbog činjenica da moždani udar pogađa znatno češće žene nego muškarce i da to jedan je od vodećih uzročnika invaliditeta i smrti.

“Najvažniji korak u borbi protiv moždanog udara u žena je edukacija, upravo zbog specifičnosti kako u uzrocima tako i u simptomima. Poznajemo li uzroke možemo promijeniti način života i smanjiti rizik od moždanog udara, a ukoliko do njega ipak dođe, znanje o simptomima pomoći će nam da pravovremeno reagiramo i na taj način pomognemo sebi ili drugima”, naglašava prof. dr sc. Zdravka Poljaković.

Javnozdravstvena akcija „Dan Crvenih haljina“ održava se po visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića i Ministarstva zdravstva, a donacijama su je podržali Pfizer, Boehringer Ingelheim, Boston Medical, PBZ Card, Podzemno skladište plina i mnogi drugi.

Hashtag #NosiCrveno širi se društvenim mrežama i najavljuje prvi hrvatski „Dan crvenih haljina“, a detalje možete pratiti na stranicama Hrvatskog liječničkog zbora www.hlz.hr i na Facebook stranici www.facebook.com/Dan-crvenih-haljina

Prvi petak u veljači odjenite nešto crveno i podržite ovu hvalevrijednu akciju!

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar