Nizozemski inženjer Lou Ottens, čovjek koji je zaslužan za izum audio kasete, umro je u 94. godini života u mjestu Duizel na sjeveru Nizozemske.

Ottens je već 1952. godine počeo raditi za poznatog proizvođača elektronike “Phillips”, a do 1960. unaprijeđen je u šefa razvoja proizvoda. Tamo je, zajedno sa svojim timom, razvio prvi prijenosni kasetofon na svijetu.

Lou Ottens (FOTO: Wikimedia Commons)

Godine 1963. na jednoj od najstarijih industrijskih izložbi u Njemačkoj, poznatoj pod nazivom Internationale Funkausstellung Berlin (poznata i kao Berlin Radio Show op.a.) nizozemski je inženjer predstavio prvu kasetu koja je zamijenila tadašnji nezgrapni sustav premotavanja traka u jednom i drugom smjeru.

Sljedeće godine je zaštićen i službeni naziv izuma – “Compact Cassette”, a nakon dogovora s drugim poznatim proizvođačem elektronike Sonyjem, Ottensov dizajn je postao standard za kasetu koja se koristila širom svijeta unatoč konkurenciji brojnih imitatora. Od tog trenutka do danas u svijetu je prodano oko 100 milijardi kaseta.

Kasnije u svojoj poslovnoj karijeri, dok je bio tehnički direktor tvrtke Phillips Audio, Ottens je odigrao ključnu ulogu u zajedničkom razvoju kompaktnih diskova tvrtke Phillips i Sony. Bilo je to 1979., tri godine prije nego što su popularni CD-i postali dostupni široj javnosti. Kada već naveli taj podatak za audio kaseta, recimo da je do danas prodano najmanje 200 milijardi CD-a.

Na radost svojeg izumitelja Ottensa, kasete u posljednje vrijeme doživljavaju nevjerojatan porast popularnosti. Krajem prošle godine otkriveno je da se prodaja kaseta u Velikoj Britaniji u 2020. više nego udvostručila.

Britanska fonografska industrija procijenila je da je u u toj državi do kraja 2020. prodano 157.000 vrpci, unatoč čak dva potpuna lockdowna zbog koronavirusa. To je najveći broj prodanih kaseta od 2003. godine.

Inače, među najprodavanijim kasetama prošle godine u Velikoj Britaniji su bili album Lady Gage “Chromatica”, zatim australski pop rock benda “5 Seconds of Summer” s albumom CALM, Yungbludov drugi album “Weird” te četvrti studijski album “Notes On A Conditional Form” engleskog pop rock sastava “the 1975”.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar