Svečanim zatvaranjem i dodjelom medalja završila je 26. srednjoeuropska informatička olimpijada koja se od 23. do 29. srpnja održavala na Fakultetu matematike, fizike i informatike Sveučilišta Comenius u Bratislavi.

Na ovom međunarodnom natjecanju učenika u programiranju nastupilo je 55 natjecatelja iz osam država članica (Češka, Hrvatska, Mađarska, Njemačka, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija) te gostujućih reprezentacija (Armenija, Austrija, Italija, Švicarska i Ukrajina), a mladi hrvatski informatičari postigli su izniman uspjeh te osvojili jednu zlatnu i dvije srebrne medalje.

Zlatnu medalju osvojio je Patrik Pavić, srebrne medalje osvojili su Dorijan Lendvaj i Krešimir Nežmah, dok je Pavle Kliska ovaj nastup nažalost završio bez medalje, na samoj granici s broncom.

Svi članovi reprezentacije učenici su XV. gimnazije iz Zagreba, a tijekom školske godine sva četvorica su se, u organizaciji svoje škole, za informatička natjecanja dodatno pripremala s Josipom Klepecom, bivšim informatičkim olimpijcem i osvajačem četiri srebrne medalje na informatičkim olimpijadama.

Ovo je ujedno i najmlađa informatička reprezentacija u povijesti hrvatskih nastupa na međunarodnim informatičkim olimpijadama. Patrik i Dorijan učenici su 1. razreda, Krešimir je učenik 2. razreda, a Pavel učenik 3. razreda navedene škole.

Prema pravilima, srednjoeuropska informatička olimpijada se sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima C/C++ i Java pod operativnim sustavom Linux. Svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.

Stoga pohvalimo i stručne voditelje koji su s članovima hrvatske informatičke reprezentacije putovali u Slobvačku, a to su Josip Klepec i Stjepan Požgaj te odgovorni voditelj Krešimir Malnar.

Kada već hvalimo sve uključene u ovaj uspjeh, istaknimo i činjenicu da je nastup i pripreme naših mladih informatičara organizirao Hrvatski savez informatičara, a program se financirao iz javnih potreba Republike Hrvatske za tehničku kulturu. Pokroviteljstvo i potporu pružaju i Hrvatska zajednica tehničke kulture te Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar