Međunarodna matematička olimpijada (IMO) najveće je svjetsko matematičko natjecanje i olimpijada znanja s uvjerljivo najvećom tradicijom. Sudjelovanje na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi najviše je što učenici srednje škole mogu postići na području matematike.

Ove godine jubilarna 60. Međunarodna matematička olimpijada održana je u Bathu, Ujedinjenom Kraljevstvu, od 11. do 22. srpnja. Sudjelovao je 621 natjecatelja i natjecateljica iz 112 države, a hrvatski predstavnici ponovno su ostvarili zapažene rezultate.

Natjecanje je održano u Ujedinjenom Kraljevstvu

Bernard Inkret, Noel Lakić i Ivan Vojvodić osvojili su brončane medalje, a Luka Bulić Bračulj, Daniel Širola i Marin Varivoda osvojili su pohvale.

Svaku državu predstavlja maksimalno šest učenika srednjih škola i dva voditelja. Natjecanje se sastoji od dva testa koji se pišu s danom razmaka. Na svakom testu, učenici imaju 4 sata i 30 minuta za riješiti tri iznimno izazovna zadatka.

Bernard Inkret osvojio je brončanu medalju

U periodu kada znanost i tehnologija sve više utječu na naše živote, hrvatski mladi matematičari na vrlo visokoj razini sudjeluju na velikim znanstvenim manifestacijama kao što je ova. Na temelju rezultata Hrvatske matematičke olimpijade, ‘Lijepu našu’ su ove godine predstavljali:

  • Luka Bulić Bračulj – III. Gimnazija, Split
  • Bernard Inkret – XV. Gimnazija, Zagreb
  • Noel Lakić – Gimnazija Franje Petrića, Zadar
  • Daniel Širola – XV. Gimnazija, Zagreb
  • Marin Varivoda – Gimnazija Franje Petrića, Zadar
  • Ivan Vojvodić – XV: Gimnazija, Zagreb

Voditelji ekipe bili su Ivan Krijan i Borna Vukorepa, a Hrvatska je zauzela 42. mjesto u konkurenciji 112 zemalja.

Hrvatski matematički tim

Dodatno, napomenimo da je autor trećeg zadatka (najteži zadatak prvog dana) naš bivši predstavnik na ovom natjecanju, Adrian Beker, što je također iznimna čast i priznanje.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar