U ono ‘davno’ doba kada nije bilo mobitela, tableta, društvenih mreža, Tik-Tokova i ostalih tehnoloških čudesa, roditelji su svoju djecu prije spavanja zabavljali na razne maštovite načine.

Pričali su im priče, čitali bajke, a ponekad su im znali priredili i pravu predstavu na zidu igrajući se sa sjenama. Naravno, omiljene siluete bile su razne životinje koje su ‘oživljavali’ svojim prstima, a o tome koliko bi bile velike ili male – ovisilo je o udaljenosti dlanova od izvora svjetla.

(FOTO: Artpistol)

Sigurni smo da su brojni mališani obožavali ovu igru sjena, a bila je sjajna i za zbližavanje roditelja i djece jer je zajednička zabava bila zajamčena. Klinci su ujedno vrlo brzo počeli kopirati roditelje usavršavajući tehniku prikaza sjena.

Jedan ugledni ulični umjetnik iz Glasgowa odlučio je ovjekovječiti tu dječju igru sjena(ma) i postao je prava senzacija, a njegovo street art djelo poznato i izvan granica Škotske, te nezaobilazna atrakcija tijekom turističkih tura u najvećem škotskom gradu.

(FOTO: Artpistol)

Rogue-One, pravim imenom Bobby McNamara, oslikao je pothodnik ispod linije podzemne željeznice u kvartu Cowcaddens siluetama životinja, ali posebnu živopisnost njegovom projektu “Hand Shadow Puppets” daju upravo ruke koje formiraju te životinjske figure.

(FOTO: Artpistol)

Naime, sve ruke koje je koristio za modeliranje bile su ruke prijatelja i obitelji. Na samom početku pothodnika su ruke njegova oca za kojeg umjetnik nikada nije ni pomislio da će ga uspjeti natjerati na takvo nešto.

Umjetnikov otac dobio je počasno mjesto na početku pothodnika (FOTO: Artpistol)

Čini se, međutim, da se ocu svidjela ideja i vizija, pa je rado pomogao sinu. Radili su nešto zajedno, baš kao što je ova igra sjena na zidu uvijek zbližavala roditelje i djecu.

FOTO: Artpistol:

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar