Street art pretvara gradove i zidove u velike galerije na otvorenom. Vraća osmijeh ljudima na lice, budi znatiželju i poziva da, makar na trenutak, zastanemo i uživamo u toj divnoj i neuobičajenoj vrsti umjetnosti.

Kako bi približili street art svojim posjetiteljima, ali i susjedima u odabranim gradskim četvrtima, City Center one je, u suradnji s kolektivom Graffiti na gradele, pokrenuo projekt City Street Art.

Priča počinje u splitskom centru krajem ljeta 2020. godine: poznati umjetnici Lonac, Chez 186 i Sarme oslikali su površine velike preko 500 četvornih metara s ukupno 10 različitih motiva na odabranim zidnim površinama u garažama i na ulazima u sam Centar.

‘Običnim’ površinama kerativni murali su podarili sasvim novu dimenziju, a posjetitelji su uživo mogli svjedočiti procesu njihova nastanka i iz prve ruke se upoznati s ovim vidom stvaralaštva i umjetnosti.

City Street Art Split (FOTO: Maja Prgomet)

No, tu priči nije kraj: s obzirom da je skateboarding jedan od uličnih sportova koji se prirodno veže uz uličnu umjetnost, a Split nema vanjski skateboard park, pa tako ni rampe, City Center one odlučio je splitskom skateboard klubu Kolo donirati veliku skate rampu koju je klub postavio na vanjski prostor Športskog centra Gripe. Na taj način omogućeno je članovima kluba, kao i ostalim skate, BMX i srodnim entuzijastima da nesmetano uživaju u ovim sportovima i okušaju se u raznim trikovima.

City Street Art Split (FOTO: Maja Prgomet)

Potom se projekt, u jesen i zimu, preselio u zagrebačke centre gdje je podignut na još višu razinu. Naime, ovoga puta su, uz 10 odabranih oslikanih površina u City Centru one East i City Centru one West, u samom gradu napravljena dva velika murala na dvije stambene zgrade.

City Street Art Špansko (FOTO: Hrvoje Baudoin)

Tako je mural u Španskom zauzeo 130 kvadrata, a onaj u istočnom dijelu grada, na Volovčici, čak 170 kvadrata zgrade. Oslikavanje je bilo zahtjevno i izazovno, ali i izuzetno zanimljivo i atraktivno, kako samim umjetnicima, poznatim imenima domaće graffiti scene, tako i stanarima spomenutih kvartova.

City Street Art Volovčica (FOTO: Urbano.hr)

Želja City Centra one bila je približiti se susjedima, vjernim posjetiteljima centra, i pokloniti im originalne, vesele, šarene vizuale koji će krasiti njihov kvart i uveseljavati sve prolaznike.

Fantastične reakcije javnosti koje su pratile ovaj projekt bile su dobar pokazatelj da je odluka City Centra one da nastavi sa City Street Artom itekako opravdana.

City Street Art East Zagreb (FOTO: Urbano.hr)

Tako se trenutno biraju i dogovaraju dodatne velike površine i u splitskim i u zagrebačkim kvartovima gdje će uskoro osvanuti originalni, posebni murali koji će dodatno promovirati uličnu umjetnost, uljepšati kvartove i donijeti toliko potrebnu dozu optimizma.

Prema najnovijim informacijama od organizatora, novi će murali uljepšati površine u zagrebačkim kvartovima Borongaj, Prečko i Špansko, dok je splitska lokacija još uvijek nepoznata.

City Street Art West Zagreb (FOTO: Hrvoje Baudoin)

Naravno, zadatak oslikavanja spomenutih površina dobit će provjereni majstori, kolektiv Graffiti na gradele, koji će i predložiti motive murala. Glavni je kriterij, kao i uvijek, unijeti dozu optimizma, vedrine, šarenila i pozitive u svaki kvart, stoga se već unaprijed veselimo novim urbanim slikama koje će tek nastati.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar