Unatoč teškim vremena za Veliku Britaniju i cijeli svijet, premijerni London Mural Festival (LMF) počeo je u rujnu 2020. u glavnom gradu. Okupio je oko 150 umjetnika iz cijelog svijeta koju su oslikali ili će oslikati preko 50 raznih velikih površina u Londonu, od prigradskih kuća do zgrada u gradskom središtu i kulturnih centara.

Na festivalu će biti predstavljeni radovi street art umjetnika, među kojima su Camille Walala, Dale Grimshaw, Marija Tiurina, Gary Stranger, Mr. Cenz, Mad C Pref, Zabou i Seb Lester, zajedno s nizom ostalih umjetnika koji će biti najavljeni tijekom sljedećih mjeseci trajanja London Mural Festivala 2020.

Kako su naglasili iz Udruge Global Street Art, koji su organizatori ovog velikog događaja, vikendi u okviru festivala “proslavit će kreativne zajednice diljem grada, dok će istovremeno uvoditi novi način da ljudi iskuse jedan od najvećih svjetskih umjetničkih pokreta”.

Iz poštovanja prema kreativnoj slobodi i širokom rasponu lokacija na kojima slikamo, dodali su iz Global Street Art, nismo tražili od od umjetnika da prate točno određenu temu ili motiv.

‘Nedostaješ mi’, rad francuskog umjetnika Zaboua

Iako je umjetnicima dopušteno izraziti vlastiti stil, neprestano smo nastojali odražavati želje vlasnika zidova, stanara i lokalnih zajednica, a kroz savjetovanje odabrali su umjetnike i umjetnička djela za koja smatraju da najbolje odgovaraju njihovoj lokaciji, zaključili su organizatori.

Baš jedan od upečatljivih murala koji najbolje oslikavaju trenutno stanje u Londonu, Velikoj Britaniji i svijetu nastao je na Parkhurst Roadu, četvrt Tottenham, u režiji eminentnog francuskog street art umjetnika s londonskom adresom ­- Zaboua.

(FOTO: Facebook/London Mural Festival)

Mural pod nazivom “Nedostaješ mi” opisuju ljubav i izoliranost u doba epidemije. Dok se ograničenja u Londonu i Velikoj Britaniji sve više pojačavaju, ova je slika precizan odraz stanja u gradu i državi. Modeli na slici su Camille & Aurélien, a oslikana površina je veličine 11×8 metara.

Evo još neki sjajnih murala nastalih na London Mural Festivalu 2020., a ostale možete pogledati u fotogaleriji na početku članka.

(FOTO: Facebook/London Mural Festival)
(FOTO: Facebook/London Mural Festival)
(FOTO: Facebook/London Mural Festival)

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar